Martin Sýkora Rôzne

V Poprade chýbajú ihriská a pieskoviská pre deti: Mestu sa však darí

Popradská radnica tvrdí, že mestu sa darí. Na najväčšom sídlisku však už niekoľko rokov nepribudli detské ihriská, pieskoviskám sa mnoho mamičiek s deťmi radšej vyhýba.

Ilustračný obrázok k článku V Poprade chýbajú ihriská a pieskoviská pre deti: Mestu sa však darí
Zdroj: pixabay

Začiatkom júla vedenie mesta odovzdá Popradčanom na sídlisku Juh darček – tzv. workout ihrisko, kde sa budú môcť obyvatelia potrápiť na svojich svalových partiách. Väčšina ľudí tento projekt privítala. Jednotlivé prvky budú slúžiť na posilňovanie rôznych svalových partií v oblasti brucha, bedier, horných a dolných končatín a celkovému posilneniu a zlepšeniu kondície organizmu. „Chceme, aby ľudia mali možnosť športovať. Verím, že mladí i starší využijú tento park na to, aby sa mohli cítiť lepšie. Pretože, ako sa hovorí, ‚v zdravom tele, zdravý duch‘,“ poznamenal primátor Popradu Jozef Švagerko.

Na Juhu chýbajú detské ihriská

Na facebookovskej stránke Poprad24 však pribudli komentáre, ktoré ukazujú, že tento krok je za ostatné roky ojedinelým. Jedno ihrisko pre mladých i starších je pre najväčšie popradské sídlisko málo. „V Poprade na Juhu 3 pri základnej škole je nevyužitý betónový priestor, ktorý zarastá trávou. Je tam najviac detí, ale nič tu nie je. Mamičky s malými deťmi by potrebovali súrne nejaké ihrisko,“ napísala Sarinka Kurcakova. „Všade sa niečo buduje, len na Uherovej stále nič. Postavili tu staré rárohy, ktoré sú na spadnutie a asi sa čaká, kým tu nepadne nejaké dieťa. Ale to už bude neskoro. Mám vnúčatá a zakazujem im tam chodiť. Kompetentní, nech sa páči, prísť sa pozrieť,“ doplnila Boženka Kubaská. „Na Ústecko-orlickej ulici je už tiež 40 rokov staré ihrisko. Ešte aj ja ako malá som sa na ňom hrávala. Je tu kopa malých detí, ale kompetentní poslanci sídliska s tým nič nerobia už dlhé roky,“ kritizovala Lenka Tomášeková Šándorová.

Zdroj: pixabay

Viceprimátor kolegov zatiaľ nepresvedčil

Pravdou je, že ihrísk a parkov skôr nepribúda ako pribúda. Čosi naznačil aj druhý viceprimátor mesta Pavol Gašper, ktorý ako člen vedenia mesta informoval o situácii v mestskom manažmente. „Viacerí rodičia dokonca aj priamo z nášho vnútrobloku sa obrátili na mňa s prosbou o zrekonštruovanie pieskoviska a vybudovanie aspoň jednej preliezky. Naivne som si myslel, že ako viceprimátorovi sa mi ho podarí presadiť a že kvôli tomu nemusia písať petíciu. Doteraz sa mi nedarilo presvedčiť kolegov z vedenia mesta o potrebe budovať nové ihriská pre najmenších, či zrekonštruovať aspoň niektoré z existujúcich ihrísk,“ konštatoval Gašper.

Vo vedení mesta sa venujú viacerým projektom, štúdiám a víziám. Rukolapné výsledky sa však v oblasti najmenších obyvateľov sídliska ešte nedostavili. „Taktiež poslanci pamätajú prevážne na potreby starších – mládeže a dospelých, ktorí sa prirodzene viac ozývajú. Situáciu zmenilo vybudovanie workout parku, čo sa mi podarilo presadiť po dvojročnom úsilí a tlaku na primeranú cenu. Najmä komentáre a reakcie mamičiek na tento workout park otvorili oči zbytku vedenia mesta, aby začalo uvažovať aj o tejto oblasti – škoda, že voľby sú tak zriedka,“ dodal viceprimátor, podľa ktorého by bolo dobré vybudovať aspoň dve ihriská už v priebehu tohto leta.

V súčasnosti však radnica na to nemá vyčlenené prostriedky v rozpočte, zmeniť sa to môže v auguste. S prihliadnutím na legislatívne požiadavky a lehoty, týkajúce sa verejného obstarávania, by mohlo byť nejaké to pieskovisko a ihrisko hotové už pred zimou. „No budúci rok je volebný a volení harcovníci vedia, že voliči si pamätajú krátko,“ uzavrel Gašper..

Foto: Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM