Martin Sýkora Správy

V Poprade s novinkou: Zaregistrujte si bicykel a možno ho ešte nájdete

Mestská polícia Poprad sa od 1. augusta zapojila do systému ochrany bicyklov CEREK. Vďaka tomuto systému našlo svoj bicykel mnoho ich okradnutých majiteľov.

Ilustračný obrázok k článku V Poprade s novinkou: Zaregistrujte si bicykel a možno ho ešte nájdete
Zdroj: TASR

Použijete ho aj vy?

Princíp využívania systému CEREK je v jednoduchej registrácií bicyklov do celoeurópskej databázy bicyklov. „ Cieľom projektu je preventívne ochrániť čo najviac bicyklov proti zlodejom a maximálne skomplikovať následný predaj ukradnutého bicykla. Princíp systému spočíva v tom, že každý bicykel je opatrený jedinečným výrobným číslom, pomocou ktorého je možné bicykel okamžite identifikovať a dohľadať právoplatného majiteľa. O nájdenie bicykla sa môže pričiniť Policajný zbor SR, mestská polícia alebo aj súkromná osoba,“ informoval náčelník MsP Poprad Štefan Šipula.

Ako to funguje?

Systém CEREK ponúka aj novinku v podobe inteligentných ochranných známok, na základe ktorého sa majitelia bicyklov môžu sami rozhodnúť, či svoj bicykel ochránia iba registráciou do celoeurópskej databázy, alebo si k registrácií zabezpečia špeciálnu identifikačnú známku.

Inteligentná známka v sebe ukrýva jedinečný QR kód, ktorý je spárovateľný s výrobným číslom.

Takéto fyzické označenie bicykla umožní nálezcovi QR kód nasnímať, zistiť či je bicykel odcudzený a v prípade krádeže odoslať správu s presnými GPS súradnicami.

Foto: Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM