Správy

V popradskej nemocnici sa začalo pred rokom očkovať: TAKTO sa menil záujem ľudí

Pandémia zmenila takmer celý chod nemocnice. Vzniklo dokonca 6 nových oddelení.

Ilustračný obrázok k článku V popradskej nemocnici sa začalo pred rokom očkovať: TAKTO sa menil záujem ľudí
Zdroj: TASR/Michal Svítok

V Nemocnici Poprad už rok funguje vakcinačné centrum. Nástup pandémie COVID-19 si v nemocnici vyžiadal vznik až 6 nových oddelení. Po COVID oddelení so špeciálnym režimom, COVID urgentnom príjme, COVID oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny, triáži a mobilnom odberovom mieste, bolo pred rokom zriadené aj vakcinačné centrum.

Na jeho otvorenie čakali zdravotníci i široká verejnosť. Nové oddelenia vznikali doslova zo dňa na deň, bez možnosti priestorového rozšírenia nemocnice a s rovnakým počtom personálu ako pred pandémiou. Počas relatívne krátkeho obdobia fungovania, prešlo vakcinačné centrum viacerými zmenami," uviedol generálny riaditeľ Nemocnice Poprad Jozef Tekáč.

Veľa zmien

Pôvodné oddelenie sa nachádzalo v priestoroch ambulantnej časti fyziatricko-rehabilitačného oddelenia v suteréne. Týmto spôsobom sa však zúžili možnosti na pohyb verejnosti medzi poliklinickou a lôžkovou časťou. Navyše v tomto období nefungovalo ambulantné poskytovanie rehabilitačnej liečby.

Pred letom sa vakcinačné centrum a mobilné odberové miesto presťahovali do nových priestorov v južnej časti areálu nemocnice.

Desaťtisíce vakcín

Za spomínané obdobie bolo vo vakcinačnom centre podaných spolu 67 571 vakcín. Momentálne máme zaočkovaných 26 524 prvou dávkou, 27 724 obyvateľov máme po druhej dávke a od 20. októbra dostalo už 12 050 osôb tretiu dávku. Výjazdová jednotka Nemocnice Poprad očkovala v 18. centrách sociálnej starostlivosti, kde sme zrealizovali 48 výjazdov.

Najviac zaočkovaných sme mali 27.4.2021, keď sme podali 588 vakcín. Po zdanlivom poklese záujmu sa v októbri 2021 rozbehlo očkovanie treťou dávkou a najviac zaočkovaných sme mali 30.12.2021, keď sme podali 462 vakcín. V rovnakom období stúpol aj počet záujemcov o prvú dávku na 120 denne," uviedla vedúca sestra vakcinačného centra Tatiana Harhovská.

Prvý júlový týždeň začali s očkovaním detí vo veku od 12 do 17 rokov. S očkovaním detí vo veku od 5 do 11 rokov by chcela nemocnica v Poprade začať budúci týždeň.

Zo 16. zamestnancov pracujúcich vo vakcinačnom centre od jeho otvorenia, tam po celý čas bez výmeny alebo pauzy pracuje jedna dokumentačná pracovníčka. Ostatný personál sa v rôznych intervaloch striedal v závislosti od situácie na domovských oddeleniach a možnosti resp. nemožnosti vykonávať bielu medicínu.

Postoje sa menili

Zdravotníci zaznamenali za uplynulý rok rôzne zmeny postojov k vakcinácii. „Na začiatku, v čase keď boli vakcíny dostupné len pre rôzne priorizované skupiny, bol záujem o vakcíny vysoký, bol vyvíjaný tlak na zdravotníkov v snahe dostať sa k vakcínam rôznymi spôsobmi, vypočuť sme si museli naozaj kadečo. A tak v medzičase, kým obyvatelia čakali na svoje očkovanie, dostávalo sa k ním množstvo špekulatívnych, nepodložených a nevedeckých informácií a postoj k očkovaniu sa začal meniť. Keď sa potom stali vakcíny dostupné pre všetkých, záujem o očkovanie klesol," zhodnotil vývoj záujmu o očkovanie MUDr. Tomáš Francisty z chirurgického oddelenia, ktorý vakcinačné centrum pomáhal rozbiehať.

Témy, ktoré hýbu Slovenskom:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM