Monika Földešiová Rôzne

V rámci programu Euroscola uspelo päť škôl z východného Slovenska

Z desiatich víťazných škôl, ktoré uspeli v súťaži Euroscola 2011, je polovica z východného Slovenska. V 6. ročníku tohto projektu boli okrem iných slovenských škôl úspešné aj Súkromné gymnázium a Stredná priemyselná škola elektrotechnická v Košiciach

Výsledky súťaže vyhlásila v priebehu minulého týždňa Informačná kancelária Európskeho parlamentu (IK EP) na Slovensku za účasti súčasných poslancov EP Anny Záborskej, Borisa Zalu a exposlankyne EP Zity Pleštinskej. Dohromady 24 študentov a dvaja pedagógovia z každej školy tak za odmenu pocestujú do sídla EP v Štrasburgu. Spolu so svojimi rovesníkmi z 27 členských krajín Európskej únie (EÚ) budú v parlamente rokovať ako skutoční europoslanci.

„Rozširovanie si vedomostí o EÚ je obrovským prínosom pre mladých ľudí, ktorí európsku politiku už nebudú vnímať ako zahraničnú, ale domácu záležitosť,“ povedala Záborská. Riaditeľ IK EP Róbert Hajšel ocenil vysokú kvalitu prihlásených projektov, ktorá z roka na rok rastie. Prostredníctvom programu Euroscola už navštívilo sídlo EP od roku 2006 takmer vyše 1500 študentov a 100 pedagógov stredných škôl zo Slovenska.

„Práve takéto podujatia otvárajú mladým ľuďom dvere do EÚ, sú prínosom pre ich kariéru či budúce povolanie,“ objasnil Zala. Do súťaže Euroscola sa zapojilo 27 stredných škôl z celého Slovenska. Tie museli usporiadať jedno alebo viac podujatí európskeho rozmeru s prvkom diskusie s poslancami EP alebo zástupcami regionálnych orgánov. Cieľom podujatí mala byť diskusia o EÚ, jej smerovaní, úspechoch a problémoch či mieste mladých ľudí.

Medzi témami tohtoročných projektov najviac rezonovali témy ako dobrovoľníctvo, chudoba a sociálne vylúčenie, ľudské práva či Sacharovova cena udeľovaná každoročne Európskym parlamentom. Hlavnými kritériami pri hodnotení projektov boli najmä aktívne zapojenie sa žiakov do projektu, akcie zamerané na šírenie informácií o EP a EÚ, osveta prostredníctvom miestnych médií, Facebooku, ankety a pod. Rovnako zavážila aj kreativita pri organizácií podujatí či prítomnosť významných hostí a prehľadná dokumentácia.

Program Euroscola vytvoril EP s cieľom oboznámiť mladých ľudí s fungovaním tejto nadnárodnej inštitúcie a umožniť im vymeniť si názory na zaujímavé témy a podnietiť ich k učeniu sa cudzích jazykov. Pracovné dni Eurscola sa konajú od roku 1989 a každoročne sa na nich zúčastňuje okolo 10.000 mladých ľudí z celej EÚ.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM