Martin Sýkora Rôzne

V Slovenskom raji pribudne nové technické zariadenie: Veľký Sokol bude aj nový

V rokline Veľký Sokol v Národnom parku (NP) Slovenský raj budú v priebehu tohto týždňa meniť stúpačky, pribudne aj nový desaťmetrový rebrík.

Ilustračný obrázok k článku V Slovenskom raji pribudne nové technické zariadenie: Veľký Sokol bude aj nový
Zdroj: Dnes24.sk

Roklina bude pre turistov úplne uzavretá jeden deň. O presnom termíne uzávery budú návštevníkov prostredníctvom internetových stránok informovať Horská záchranná služba i národný park.

„Podarilo sa nám vyrobiť jeden z najdlhších rebríkov, ktorý bude mať takmer desať metrov. Chlapi ho budú do rokliny vynášať po častiach a zároveň vymeníme aj nové stúpačky, ktoré nahradia súčasné drevené technické zariadenia,“ uviedla starostka obce Hrabušice Jana Skokanová. Podľa nej ide o roklinu, ktorá je dosť vzdialená od turistického centra v Podlesku, neďaleko obce Hrabušice. „V rokline sa roky nič nemenilo. Všetko je zachované tak, ako bolo kedysi, teda vývraty stromov, staré technické zariadenia. Tie však musíme opraviť, aby bola dodržaná bezpečnosť,“ doplnila. Roklina bude jeden deň v priebehu tohto týždňa uzavretá.

„Verejnosť budeme o presnom termíne informovať 24 hodín pred jej uzavretím. Tiesňavou sa nedá prejsť, keď sa bude opravovať veľký rebrík,“ doplnila Skokanová.

Veľký Sokol je podľa riaditeľa Správy Národného parku Slovenský raj Tomáša Dražila najmohutnejšou tiesňavou v NP. „Ide o najdlhšiu roklinu. Túra je náročná, trvá zhruba osem hodín. Je však veľmi pekná, pretože prevýšenie vo Veľkom Sokole je najväčšie,“ uzavrel Dražil.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM