Martin Sýkora Samospráva

V Spišskej Belej dokončili školskú prístavbu: Investícia za desaťtisíce

Stavebné práce na novej prístavbe Základnej školy Milana Rastislava Štefánika v Spišskej Belej boli dokončené. Dnes už objekt slúži učiteľom a žiakom.

Ilustračný obrázok k článku V Spišskej Belej dokončili školskú prístavbu: Investícia za desaťtisíce
Zdroj: TASR

Za 4 mesiace dlhodobé riešenia

Výstavba sa začala koncom júna a trvala štyri mesiace. Za pár dní však v areáli školy začnú opäť stavebné práce. Tentoraz pôjde o výstavbu prístavby telocvične.

„V rámci prístavby bol zriadený nový vstup do školy vrátane vstupnej haly s priechodom k zadnej budove a so zriadením novej zborovne pre učiteľov na poschodí so zázemím, kde sa nachádza kuchyňa a toalety. Presťahovaním zborovne do nových priestorov sa uvoľnila jedna učebňa pre žiakov,“ priblížil primátor Spišskej Belej Štefan Bieľak.

Touto prístavbou sa rieši dlhodobý problém havarijného stavu vstupného schodiska do školy, ktoré bolo predtým otvorené a teraz je súčasťou prístavby. Zvnútra je podľa jeho slov prístavba dokončená. Budúci rok čaká mesto snaha o získanie finančných zdrojov na vonkajšiu úpravu nielen tejto prístavby, ale všetkých budov školy, nakoľko nie sú zateplené. To by úplne zmenilo celkový dizajn týchto budov školy.

Celkové náklady na prístavbu vyšli na takmer 81 000 eur. Na vybudovanie bezbariérového prístupu k prístavbe mesto použilo zo získanej dotácie 20 000 eur zo štátneho rozpočtu sumu zhruba vo výške 15 500 eur. „Zvyšok dotácie pôjde na stavebnú úpravu bezbariérového vstupu do zadnej budovy školy. Na ostatné výdavky mesto použilo financie zo svojho rozpočtu. Aj táto nová prístavba je darčekom od zriaďovateľa školy k jej 145. výročiu založenia, ktoré slávi tento rok,“ priblížil Bieľak.

Na rade je telocvičňa

V najbližších dňoch budú prebiehať v škole opäť stavebné práce. Začne sa s realizáciou prístavby telocvične. Na tento zámer sa mestu podarilo získať dotáciu z Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR vo výške 60 000 eur, mesto prispeje sumou zhruba 20 000 eur. Podľa slov PR manažérky mesta Alexandry Olekšákovej sa vytvoria chýbajúce šatne, sprchy, toalety a kabinety telesnej výchovy. Rovnako od ministerstva získala škola na vybavenie telocvične dotáciu 2000 eur, mesto na tento účel pripojí 200 eur. Hrubú stavbu je možné vybudovať do zimy a počas zimného obdobia budú práce vo vnútri prístavby realizovať zamestnanci Mestského podniku Spišská Belá.

„Predpokladáme, že hotová prístavba bude k dispozícii na jar 2017. Chod výučby v škole sa nenaruší, nakoľko ide o prístavbu k už existujúcej telocvični a všetky práce budú prebiehať z vonkajšieho prostredia,“ uzavrel primátor.

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM