Martin Sýkora Samospráva

V Spišskej Belej sa bratajú s Čechmi: Nové partnerstvo na svete

Mestskí poslanci schválili partnerstvo s českým mestom Vysoké Mýto. Mestá si od vzájomnej spolupráce sľubujú obojstranné výhody v rôznych oblastiach.

Ilustračný obrázok k článku V Spišskej Belej sa bratajú s Čechmi: Nové partnerstvo na svete
Foto: Martin Sýkora

Mestské zastupiteľstvo v Spišskej Belej na svojom ostatnom zasadnutí (13.10.) schválilo návrh partnerskej zmluvy o spolupráci s českým mestom Vysoké Mýto. Ako uviedol primátor mesta Štefan Bieľak, po deviatich mesiacoch vzájomných kontaktov a návštev došlo na slovenskej strane k schváleniu zmluvy.

„Teraz je na rade mestské zastupiteľstvo vo Vysokom Mýte. Samotný spoločný podpis partnerskej zmluvy sa predpokladá začiatkom budúceho roka,“ povedal Bieľak.

Vysoké Mýto s viac ako 12 000 obyvateľmi sa nachádza vo východných Čechách v Pardubickom kraji v okrese Ústí nad Orlíci. Narodil sa tu aj populárny český herec a zabávač Martin Dejdar. Od Spišskej Belej je podľa slov primátora vzdialené 415 km. V zmluve sa uvádza, že partnerstvo by malo smerovať k ďalšiemu rozvoju oboch miest. Zmluva by mala byť prospešná občanom Spišskej Belej, ale aj Vysokého Mýta, ako aj občianskym a verejným vzdelávacím inštitúciám, spolkom a ďalším subjektom, ktoré na ich území pôsobia.

PREČÍTAJTE SI AJ: Zemiaky sú stále IN: Beliansky zemiakársky jarmok to len potvrdil

Partnerské mestá sa podpisom zmluvy zaviažu k tomu, že vyvinú úsilie k vytvoreniu najpriaznivejších podmienok pre výmenu informácií a pre rozvoj spolupráce v oblastiach ako kultúra a vzdelávanie, šport, cestovný ruch, podnikanie, samospráva a na vytváranie vzájomných väzieb a kontaktov vo všetkých oblastiach spolupráce a vzájomného stretávania sa s občanmi oboch partnerských miest.

Zvonica Spišská Belá 2016
4
Galéria
Foto: Martin Sýkora
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM