Peter Handzuš Rôzne

V Štrbe pokrstili novú knihu

Nová kniha Štrbské premeny je plná dobových fotografií a mapuje život v tejto podtatranskej obci od 19. storočia.

** „Je to taká zvláštna kniha, nie je to typická monografia obce, na ktoré sme zvyknutí. Chceli sme, aby sa hlavne vo fotografii zaznamenali premeny obce Štrba. Sú tu fotografie od 19. storočia až po súčasnosť, táto knižka je hlavne o ľuďoch,“** priblížila zostavovateľka textov Zuzana Kollárová.

Ľudia sú v tejto knižke zobrazení v krojoch, pri práci v jednotlivých obdobiach a hospodárskych odvetviach i službách. „Štrba je známa hlavne svojou kultúrnou činnosťou. Myslím si, že sa nám podarilo zaujímavé dielo, zozbierali sme vyše 1000 fotografií od rodín, ktoré tu žijú a žili,“ dodala Kollárová. Vytvorenie knihy trvalo minimálne sedem rokov, pretože pôvodný zámer bol trochu iný.** „Vždy sa našli nejaké nové materiály, ktoré bolo treba doplniť. Technicky veľmi veľa zabezpečil Obecný úrad v Štrbe a jeho pracovníci, veľmi činné boli aj miestne spoločenské organizácie,“** doplnila.

Kniha je dvojjazyčná, obsahuje aj anglický preklad. „Zaujímavosťou tejto knižky je, že keď sme ju robili, tak Štrbské Pleso chvíľu patrilo a chvíľu nepatrilo k Štrbe, čo sme museli zosúladiť, pretože pán starosta dbá o to, aby žiadna obecná časť nebola nejako ukrátená,“ vysvetľuje Kollárová. Jej otec Peter Švorc napísal vôbec prvú knihu o Štrbe, ďalšiu o štrbských zvykoch a štrbskej svadbe napísal jej brat Peter Švorc. Najnovšia kniha obsahuje kapitoly o cestovnom ruchu, významných osobnostiach, obyvateľstve, duchovnom živote, ale aj o nešťastných a vojnových udalostiach.

V okresoch Poprad a Kežmarok má podľa Kollárovej už 50 percent obcí takúto, resp. podobnú monografiu. **„Stáva sa to akousi prestížou, mať takúto knihu o obci, ľudia si už na to zvykli. Z takýchto monografií sa dáva materiál pre cestovný ruch, pre médiá, obec sa tým propaguje. Nie všade na Slovensku majú obce takýto záujem,“ **konštatovala Kollárová. Po vydaní tejto knihy chcú v Štrbe spracovať aj dejiny Štrbské Plesa. Kollárová sa podieľala aj na zostavovaní takýchto materiálov o obciach Vlková a Gerlachov, ktoré sú pripravené do tlače.

Kniha Štrbské premeny, ktorú v stredu (28.3.) pokrstili na Obecnom úrade, už putovala do každej štrbskej rodiny. „Bol to zámer, máme spracovaný zoznam rodín, celkovo sme rozdali do 2000 kníh, vydali sme 3000 kusov. Je to kniha pre tých, ktorí majú vzťah k obci, ale aj pre tých, ktorí chcú obec bližšie, cez tie fotografie, spoznať,“ uviedol starosta obce Michal Sýkora. Zaznamenal veľa pozitívnych ohlasov na knihu, a aj práve to je dôvod vydania ďalšej, tentoraz o Štrbskom Plese.** „Bude 140. výročie Štrbského Plesa, takže už máme spracovanú knihu cez dobové pohľadnice, a potom ďalšiu o tom, ako vznikali Tatry, ako vznikalo jazero, niečo o víchrici, niečo o histórii, pokračovať by sme chceli cez knihu o športe,“** doplnil Sýkora.

Text: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM