Rôzne

V Tatrách budú svišťať kosy: Súťažiť sa bude aj vo varení guľášu

Štyridsať koscov zo štyroch krajín ukáže svoju šikovnosť v kosení klasickými kosami. Okrem toho 25 tímov predvedie svoj kulinársky kumšt vo varení lesníckeho guľášu.

Ilustračný obrázok k článku V Tatrách budú svišťať kosy: Súťažiť sa bude aj vo varení guľášu
Foto: Martin Sýkora / Zdroj: Dnes24.sk

15. ročník medzinárodnej súťaže Tatranská kosba odštartuje už tento piatok 28. júna v Bielovodskej doline. Svoju šikovnosť v kosení klasickými kosami si tu otestujú štyri desiatky súťažiacich zo Slovenska, Českej republiky, Poľska i Ukrajiny. Úlohou súťažných dvojíc bude čo najkvalitnejšie a zároveň čo najrýchlejšie pokosiť 50 metrov dlhý a 4 metre široký pás lúky. „Pre určenie poradia je rozhodujúci výsledný čas. Ten sa ráta od štartu prvého z dvojice koscov až po okamih, keď do cieľa dorazí aj druhý kosec. Porota zároveň hodnotí kvalitu a dodržanie šírky pokosu, pričom koscov môže za nesplnenie podmienok penalizovať prirátaním ďalších minút,“ vysvetľuje sekretár a administrátor pretekov Miroslav Jurčo zo Štátnych lesov TANAP-u, ktoré sú organizátorom celého podujatia.

Desiati najlepší jednotlivci postúpia do ďalšieho kola, v ktorom si budú musieť, rovnako ako po minulé roky, čo najšikovnejšie poradiť s 25 metrov dlhým a 1,5 metra širokým pásom lúky. Po skončení súťaží družstiev a jednotlivcov sa diváci môžu tešiť ešte aj na špeciálnu VIP kategóriu.

„Kosením horských lúk zabezpečujú Štátne lesy TANAP-u v Tatranskom i Pieninskom národnom parku predovšetkým biodiverzitu vzácnych lúčnych ekosystémov. Okrem toho takýmto spôsobom obhospodarované lúky slúžia predovšetkým voľne žijúcej zveri ako prirodzené pastviská a turistom ako oddychové zóny. Navyše dotvárajú krajinoobraz prírodného prostredia Tatier,“ vysvetlila Martina Petránová zo ŠL TANAP-u s tým, že tento rok Štátne lesy pokosia približne dvesto hektárov horských lúk, vyrobia 565 metrákov sena a 1 165 balíkov senáže, ktoré počas budúcej zimy poslúžia predovšetkým pre lesnú zver, ktorú lesníci počas mimoriadne chladných zimných dní a pri nedostatku prirodzenej potravy prikrmujú.

Ako Petránová prezradila, okrem Tatranskej kosby odštartuje aj 11. ročník súťaže vo varení lesníckeho Špica gulášu 2019. Svoj kulinársky kumšt tentokrát predvedie 25 tímov. „Hodnotiť sa bude nielen chuť, akosť a vzhľad výsledného produktu, ale i postup prípravy, nápaditosť, originalita a hygiena,“ skonštatovala Petránová a dodala, že celkové umiestnenie súťažiacich však ovplyvní aj záujem prítomných o jednotlivé guláše. Porotcovia tak ako zvyčajne udelia ocenenia v troch kategóriách – labužnícka (pre fajnšmekrov) – zlatá úroveň; vynikajúca (pre gurmánov) – strieborná úroveň; chutná (jedlý) – bronzová úroveň.

foto: ilustračné

A takto to vyzeralo na predchádzajúcom ročníku Tatranskej kosby a Špica guľášu.

Video: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Štátne lesy TANAP-u
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM