Správy

V Tatrách napadlo za posledné tri dni pol metra snehu: Na TOTO si treba dať pozor!

Pre Vysoké a Západné Tatry je vo štvrtok vyhlásený tretí stupeň lavínového nebezpečenstva z päťdielnej medzinárodnej stupnice.

Ilustračný obrázok k článku V Tatrách napadlo za posledné tri dni pol metra snehu: Na TOTO si treba dať pozor!
Zdroj: pixabay.com / CC0 1.0

V ostatných pohoriach Slovenska trvá druhý lavínový stupeň. Za posledné tri dni sneženia napadlo hlavne vo Vysokých Tatrách do 50 centimetrov nového snehu. Informoval o tom Martin Bešinský zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

Vplyvom sneženia a silného vetra z uplynulých dní je nový sneh previaty na záveterné svahy južných až východných orientácií. Tu je uložený vo forme dosiek a vankúšov, ktoré je možné uvoľniť už pri malom dodatočnom zaťažení,“ upozornil Bešinský.

Pozor na južné svahy

Vplyvom štvrtkového oteplenia a slnečného žiarenia bude sneh hutnieť a oťažievať. Na južných svahoch preto horskí záchranári očakávajú malé alebo stredne veľké samovoľné lavíny z mokrého snehu. „Obzvlášť pozor si treba dať tesne pod hrebeňmi a skalnými stenami, kde môže byť naviate väčšie množstvo snehu. Práve zo skál sa bude sneh roztápať ako prvý,“ konkretizoval Bešinský.

Ráno bolo na horách inverzné počasie, približne od 1800 metrov nad morom jasno. Teplota sa pohybovala od mínus siedmich do mínus dvoch stupňov Celzia. Fúkal len slabý vietor severozápadného smeru do desiatich metrov za sekundu.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM