Peter Handzuš Basketbal

V ženskej extralige bez troch klubov?

V ženskej extralige minimálne bez troch klubov, uzávierka sa asi posunie.

V slovenskom basketbale vážne hrozí situácia, že najvyššie celonárodné súťaže sa budú hrať v oklieštenej podobe. V stredu je riadny termín uzávierky prihlášok do súťaží riadených Slovenskou basketbalovou asociáciou (SBA), ale zatiaľ kluby iba oznamovali nezáujem, resp. zrušenie činnosti. V ženskej extralige budú naisto chýbať kluby z Prešova, Banskej Bystrice a Nitry, v mužskej sekcii zase kluby deklarujú záujem štartovať v českej lige.

V utorok vedenie BK PU Prešov oznámilo TASR ukončenie činnosti a teda neprihlásenie sa do extraligy. Po rokovaniach s reklamnými partnermi totiž nevidí manažérsky zmysel pokračovať. „Podobne to je vlastne aj v Nitre, ale iná situácia je v UMB Banská Bystrica. Tam má basketbal silné mládežnícke zázemie a preto sa neprihlasujú iba do extraligy, pričom chcú všetku energiu a prostriedky venovať ďalšej práci s nádejnými basketbalistkami. Tieto tri kluby už vlastne nemáme ako presvedčiť, aby hrali v extralige. Je to ich slobodné rozhodnutie a tak už teraz je isté, že z pôvodne plánovanej desiatky účastníkov to bude maximálne sedem,“ zdôraznil pre TASR Juraj Panák, člen nového Výkonného výboru a vedúci sekretariátu súťaží SBA.

Panák počul aj o aktivite niektorých mužských klubov smerom k českej lige: „Viem o Nitre a Leviciach a údajne tento záujem prejavil aj bratislavský Inter. K tomu sa nemôžem príliš vyjadriť, akurát je mi známe, že vo štvrtok majú mať české kluby rokovanie, kde budú riešiť aj tieto možnosti, najmä situáciu s rozhodcami, či riešenie poplatkov.“

Dlhoročný slovenský funkcionár v tejto komplikovanej situácii pripúšťa, že uzávierka prihlášok do súťaží SBA sa o niekoľko dní presunie. Na to by bol treba verdikt exekutívy, ktorá v takýchto operatívnych situáciách rokuje a hlasuje telefonicky. Je pravdepodobné, že výkonný výbor by posunutie termínu schválil, aby sa vytvoril priestor na vyjasnenie si argumentov. Na jednej strane sa totiž zverejnili stanoviská sekčných združení klubov, v ktorých je vyjadrená obava, že by SBA preniesla prebiehajúce či hroziace exekučné procesy aj na kluby. To však nové vedenie asociácie odmieta a vyžiadalo si právne stanovisko. „Dnes bol šéf SBA Jaroslav Janáč navštíviť komoru exekútorov, kde mu potvrdili, že stanoviská združení mužských i ženských basketbalových klubov SBA nie sú opodstatnené. Oficiálne to však musí potvrdiť advokátska kancelária a až potom budeme môcť s klubmi rokovať a presvedčiť ich o tom, aby sa riadne prihlásili do súťaží,“ konštatoval Panák.

Prezident Janáč zdôrazňuje, že okrem klubových prihlášok sú momentálne prioritou účasť ženskej reprezentácie na ME a zabezpečenie účasti mladších národných tímov na letných vrcholných podujatiach. Priznal, že nedávna aktivita trénerky A-tímu Natálie Hejkovej ohľadom zabezpečenia financií cez SOV a ministerstvo bola výborným riešením, preto ani nechce príliš zasahovať do rozbehnutého procesu: „My tu máme Petra Mičudu na komunikáciu s realizačným tímom. Finančné prostriedky si na to zohnali sami a hoci sa nás to bude v konečnom dôsledku týkať pri zúčtovávaní na konci roka, nechcem sa do toho momentálne angažovať. Oni to už majú rozbehnuté a my tu máme kopec iných problémov na riešenie. Načo ovplyvňovať to, čo už funguje.“

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM