Peter Handzuš Rôzne

Valentíska kvapka krvi bude aj tento rok

Kampaň Valentínska kvapka krvi opäť štartuje. Akcia, ktorá už 17 rokov spája ľudí nemysliacich len na seba a chcú nezištne pomôcť, sa začína 8. februára a bude trvať do 9. marca. Tvárami tohtoročnej kampane sú herci Kristína Svarinská a Juraj Ďuriš.

** „Podporiť túto akciu som sa rozhodla z veľmi jednoduchého dôvodu. Uvedomujem si, že život je jedna veľká náhoda a človek nikdy nevie, kedy bude sám potrebovať pomoc. Preto si myslím, že darovanie krvi je prvý a zároveň veľký krok ako byť nápomocný. I keď doba ukazuje inak, snažím sa nebrať ohľad iba na seba, ale vnímať svet naokolo. Som vďačná, že som sa mohla stať súčasťou tohto projektu,“** povedala Svarinská.

Podľa Ďuriša sa zatiaľ podobná tekutina s takými vlastnosťami, ako má krv, vyrobiť nedá. „Dokonca ani kúpiť. A tak mi bolo vzácne darovať niečo cenné, čo môže zachrániť ľudský život“, uviedol Ďuriš.

Kampaň pripravil Slovenský Červený kríž v spolupráci s Národnou transfúznou službou (NTS) a hematologicko-transfuziologickými oddeleniami nemocníc. „Národná transfúzna služba SR si váži všetkých ľudí, ktorí sa rozhodnú dobrovoľne a bezplatne darovať krv, a pomôžu tak zachrániť ľudský život. Preto aj pri príležitosti Valentínskej kvapky krvi chceme vyzvať každého, kto sa rozhodne vykonať taký humánny skutok, ako darovanie krvi je, aby prišiel na pracoviská NTS SR a pomohol tak tým, ktorí to potrebujú,“ uviedla NTS SR.

Valentínska kvapka krvi prebieha na celom území Slovenska, na školách i vo firmách. Všetci tí, ktorí sa zapoja do kampane a darujú krv, dostanú malý darček s motívom kampane. Minulý rok darovalo v rámci kampane krv 25.019 ľudí, 5075 bolo prvodarcov.

TASR dnes informovala asistentka generálnej riaditeľky Slovenského Červeného kríža Alžbeta Petrisková.

Pracovisko NTS v Poprade vykonáva odbery krvi každý deň od 06:00 do 14:00 a v utorok až do 17:00.

Zdroj: TASR a SČK, ÚS Poprad

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM