Monika Gécziová Správy

Valí sa na nás vlna sneženia: Meteorológovia vydali pre náš okres výstrahu až 2. stupňa

Po pokojnom víkende, kedy sa sneh skôr topil, ako pribúdal, nás opäť čaká ďalšie výdatné sneženie. Výstraha 2. stupňa sa týka aj snehových jazykov a závejov.

Ilustračný obrázok k článku Valí sa na nás vlna sneženia: Meteorológovia vydali pre náš okres výstrahu až 2. stupňa
Zdroj: TASR

„V okrese Poprad sa miestami v polohách nad približne 900 metrov očakáva výskyt silného sneženia, pri ktorom spadne 50 až 80 centimetrov nového snehu,“ upozorňujú meteorológovia zo Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu (SHMÚ) s tým, že výstraha druhého stupňa trvá až do 16. januára do 8:00.

„Uvedená výška nového snehu predstavuje veľké nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, ako dopravu, tak i pohyb osôb. Predpokladaná výška nového snehu je v danej ročnej dobe a oblasti nadpriemerná a pravdepodobnosť spôsobenia škôd je vysoká,“ varujú v SHMÚ.

Výstraha druhého stupňa platí v našom okrese aj pre tvorbu snehových jazykov a závejov, ktoré sa podľa meteorológov budú tvoriť od pondelkového rána (14.1.) do 15. januára do polnoci. Ako vystríhajú odborníci na počasie, v okrese Poprad sa miestami očakáva tvorba snehových závejov a závejov, ktoré predstavujú zvýšené nebezpečenstvo pred dopravné aktivity.

„Výskyt snehových jazykov a závejov je v danej ročnej dobe a oblasti nadpriemerný a pravdepodobnosť spôsobenia škôd je vysoká,“ informujú odborníci z SHMÚ, pričom do 16. januára do 8:00 hodiny vydali výstrahu 1. stupňa.

Rovnako prvý stupeň výstrahy je vydaný aj pre silný vietor. Ten nás môže potrápiť v pondelok 16. januára od 6:00 do 20:00 hodiny, kedy sa v Popradskom okrese ojedinele očakáva výskyt vetra, ktorý dosiahne krátkodobo v nárazoch rýchlosť 18 – 23 m/s (65 – 85 km/h). Informujú meteorológovia.

„Táto rýchlosť predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity,“ varujú meteorológovia s tým, že predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu.

Silný vietor fúka i na horách, a to od nedele 13. januára. Výstraha prvého stupňa tam trvá až do 16. januára do 10:00 hodiny. „V týchto dňoch sa na hrebeňoch Tatier miestami očakáva výskyt vetra, ktorý dosiahne krátkodobo v nárazoch rýchlosť až 30 – 37 m/s (110 – 135 km/h),“ varujú na portáli SHMÚ a dodávajú, že predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, no predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, najmä pre pešiu turistiku a horolezectvo.

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM