Peter Handzuš Rôzne

Vážny úraz po 150-metrovom páde. Turistu odvážal z Huncovskej kotliny vrtuľník

Dnes neskoro popoludní letela posádka leteckých záchranárov z Popradu k úrazu poľského turistu, ktorý sa pošmykol pri zostupe z Kežmarského štítu.

Ilustračný obrázok k článku Vážny úraz po 150-metrovom páde. Turistu odvážal z Huncovskej kotliny vrtuľník
Zdroj: AIR - TRANSPORT EUROPE, spol.

Poľský turista sa pošmykol pri zostupe z Kežmarského štítu a padal dole snehovo-skalným terénom do Huncovskej kotliny priblične 150 metrov. Po neodkladnom vzlete sa v Starom Smokovci na palubu vrtuľníka pridal aj jeden člen Horskej záchrannej služby. Spolu s lekárkou leteckých záchranárov boli obaja do náročného exponovaného terénu spustení pomocou palubného navijaka.

„36-ročný muž bol v bezvedomí, podchladený a záchranári museli u neho okamžite zahájiť kardiopulmonálnu resuscitáciu. Po napojení na umelú pľúcnu ventiláciu bol v transportnom saku z terénu evakuovaný,“ uviedla hovorkyňa leteckých záchranárov Zuzana Hopjaková.

Počas medzipristátí vo Veľkej Svišťovke bol preložený na palubu vrtuľníka a za kontinuálnej resuscitácie s poranením hlavy, hrudníka a silným podchladením letecky prevezený a vo veľmi kritickom stave odovzdaný do starostlivosti lekárom popradskej nemocnice.

Správu sme aktualizovali tu: Hrozný pád v Huncovskej kotline: Turista (†35) zraneniam podľahol

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM