Martin Sýkora Správy

Vážny úraz v Tatrách: Zranenej českej lyžiarke pomáhal i záchranársky vrtuľník

Vážny úraz sa stal v Tatranskej Lomnici vo Vysokých Tatrách. Vážnosť situácie potvrdila aj prítomnosť záchranárskeho vrtuľníka, ktorý letel pacientke na pomoc.

Ilustračný obrázok k článku Vážny úraz v Tatrách: Zranenej českej lyžiarke pomáhal i záchranársky vrtuľník
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

Posádka leteckých záchranárov z Popradu letela dnes do lyžiarskeho strediska v Tatranskej Lomnici. Pri páde na lyžiach utrpela 39-ročná lyžiarka z Čiech vážnu zlomeninu dolnej končatiny.

„Lekárka na mieste poskytla lyžiarke neodkladné ošetrenie a zranenie zafixovala. Následne bola pacientka v spolupráci s horskými záchranármi preložená na palubu vrtuľníka a letecky transportovaná do nemocnice v Poprade,“ informovala hovorkyňa Air-Transport Europe Zuzana Hopjaková.

Zranenie zahraničnej turistky nie je štatisticky ničím výnimočným. Najviac návštevníkov hôr, ktorí potrebovali pomoc Horskej záchrannej služby (HZS) v roku 2016, bolo slovenskej národnosti, išlo o 51,21 percenta, Poliakov (15,6 %) a Čechov (9 %). Operačné stredisko tiesňového volania HZS prijalo v roku 2016 celkovo 1136 žiadostí o pomoc, ide o 16,8-percentný nárast. Najviac tiesňových volaní bolo počas víkendov, sviatkov a prázdnin.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM