Monika Vengrínová Rôzne

Vďaka technike môžeme sledovať život zvierat: Príroda jej však veľmi nepraje

Ochranári v Tatranskom národnom parku (TANAP) inštalujú techniku, vďaka ktorej môže verejnosť sledovať život zvierat v prírode. Tá jej však veľmi nepraje.

Ilustračný obrázok k článku Vďaka technike môžeme sledovať život zvierat: Príroda jej však veľmi nepraje
Zdroj: Dnes24.sk

„Pred príletom orla Arnolda začiatkom apríla sa v Západných Tatrách prehnala prvá víchrica, ktorá strhla časť telekomunikačného systému pri hniezde,“ informoval o prvej situácii riaditeľ Správy TANAP Pavol Majko.

Prenosový systém bol opravený, ochranári ho premiestnili na iný, pevnejší strom. Po prílete orla ich však znepokojilo, že pár orlov krikľavých sa zahniezdil v lokalite na inom mieste. „Druhá veterná kalamita, ktorá sa prehnala Tatrami, bola oveľa väčších rozmerov. Pridali sa aj povodne. Pri lokalite s rybárikmi nám prívalová vlna odplavila dve z kamier, no vďaka nim sa nám podarilo zachrániť dve mláďatá rybárika,“ dodáva Majko. Posledná veterná kalamita neobišla ani strom s hniezdom orlov krikľavých, na ktorom bola nainštalovaná kamera. Z vyváľaného porastu musela byť doslova vypílená motorovou pílou.

„Príroda vie byť aj milosrdná, no nie k našej technike. Šťastie v nešťastí je, že párik orlov sa zahniezdil v lokalite na pevnejšom strome. Hniezdo budeme monitorovať a divákov na našich stránkach informovať,“ upozornil Majko.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM