Martin Sýkora Správy

Večný problém pod Tatrami: ZMOS sa zaoberá bývaním marginalizovaných skupín

Problémom marginalizovaných skupín, najmä ich podmienkami na bývanie, sa v stredu na Štrbskom Plese zaoberali na odbornej konferencii členovia Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS).

Ilustračný obrázok k článku Večný problém pod Tatrami: ZMOS sa zaoberá bývaním marginalizovaných skupín
Zdroj: TASR

Otázok veľa, odpovedí málo

Mnoho samospráv trápia najmä osady, ktoré sídlia na nevysporiadaných pozemkoch.

„Hľadáme odpovede aj na otázky, ako riešiť problémy s pozemkami, ale aj s majetkovo-právnym vysporiadaním. Ak chceme budovať obydlia pre ľudí v rámci samosprávy, tak to musí byť na vysporiadaných pozemkoch,“ podotkol podpredseda ZMOS-u a primátor Spišskej Belej Štefan Bieľak.

Podľa jeho ďalších slov je potrebné riešiť aj súčasný stav, pretože mnohé rómske osady sa nachádzajú práve na nevysporiadaných pozemkoch. „Je to veľký problém a vieme o ňom. Ozývajú sa vlastníci pozemkov, ktorí sa domáhajú svojich práv a je v záujme samotných miest a obcí, v ktorých takýto problém je, aby sa našiel mechanizmus, ako to riešiť. Nachádzame sa v situácii, keď vieme len ťažko uspokojiť nároky vlastníkov v nevysporiadaných osadách. Vláda už prijíma návrh na riešenie tohto problému,“ vysvetlil.

Segregovať, či nesegregovať?

Problematika marginalizovaných skupín je podľa podpredsedu ZMOS-u obšírnou témou. „Je tu mnoho nezodpovedaných otázok. Napríklad aj to, či je lepšie Rómov segregovať alebo nesegregovať do osád,“ povedal s tým, že aj pod Tatrami vznikajú veľmi silné osady, v ktorých žije 1500–2000 obyvateľov.

„Všetky opatrenia, ktoré príjme vláda, zostanú vždy na pleciach samospráv. Každá obec či rómska osada má svoje špecifiká. Je potrebné vytvoriť nástroje a je len na samosprávach, ako sa s nimi dokážu stotožniť a ako ich dokážu presadiť v jednotlivých obciach,“ vysvetlil. Podľa neho je potrebné tento problém riešiť jednotlivo od obce k obci, pretože prístup obyvateľstva je v každej lokalite iný. Opatrenia, ktoré sa použili v jednej oblasti, nemožno uplatniť v susednej obci.

„S každou skupinou je potrebné pracovať individuálne,“ dodal Bieľak.

Podľa Bieľaka sa tento problém dotýka aj oblasti pod Tatrami, najmä okresu Kežmarok, v ktorom je zároveň vysoká miera nezamestnanosti. „Sú obce, v ktorých sú veľmi silné osady. Ide napríklad o Veľkú Lomnicu, Huncovce, Rakúsy, Stráne pod Tatrami, Krížovú Ves, Podhorany, Ihľany, Jurské či Výbornú. Marginalizované skupiny v týchto obciach začínajú byť také silné, že sú už väčšinové. Problém sa v mnohých prípadoch nedá posúdiť ako menšinový, práve naopak, prerastá do situácie, kde starostovia musia riešiť problém ako väčšinový,“ vysvetlil.

ZMOS v poslednom období aktualizoval materiál venovaný problémom marginalizovaných skupín, ktorý vypracoval pred niekoľkými rokmi. „Jeho závery chceme pretavovať do praxe. Konferencia má byť pokračovaním procesu a možno aj začiatkom aplikácie jednotlivých opatrení v tejto oblasti,“ uzavrel podpredseda ZMOS-u.

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM