Dominika Pacigová Rôzne

Vedecké dobrodružstvá: Školy i rodiny s deťmi sa zmenili na výskumníkov

Život bez vedy si v dnešnej dobe nedokážeme predstaviť. Výskumy sú garanciou pokroku ľudskej civilizácie. Prestížny festival vedy prilákal pod Tatry množstvo vedátorov.

Ilustračný obrázok k článku Vedecké dobrodružstvá: Školy i rodiny s deťmi sa zmenili na výskumníkov
Foto: Marek Husárik

Projekt Európska noc výskumníkov priniesol vedu a výskum do Popradu už štvrtýkrát. Kapacity prezentovali svoje pozorovania, úspechy, ale aj potenciál, ako môže veda zmeniť život. Organizátori pripravili pre návštevníkov bohatý vedecko-populárny program.

Súčasť každodenného života

V rámci dvanástich stánkov a prednášok si mohli návštevníci osvojiť informácie z rôznych oblastí. Mali jedinečnú príležitosť stretnúť sa s vedcami, ktorí sa presadili aj za hranicami Slovenska. „Cieľom podujatia je dať inštitúciám možnosť prezentovať svoju prácu, výskum, výsledky, ale aj pracovníkov. Taktiež prilákať mladých ľudí a ukázať im, že veda je zaujímavá,“ prezradil organizátor podujatia, vedecký pracovník Astronomického ústavu SAV v Tatranskej Lomnici Marek Husárik.

Foto: Marek Husárik

Výskumy zaujali

Odborníci z rôznych oblastí dokázali širokej verejnosti, že na vedu sa dá pozerať aj zo zábavnejšej stránky. Kreatívna škola pipetovania zaujala mnohých.

„Študenti skúšajú pipetovať obrázky, ktoré nie sú bežné v praxi. Veda deti zaujíma, len si musia dané predmety chytiť do ruky,“ vysvetlila Zdenka Hertelyová, ktorá vstúpila na vedeckú dráhu pred deviatimi rokmi.

Na festivale nechýbala ani dvojica mladých, talentovaných stredoškolákov. Zúčastnili sa najprestížnejšej svetovej súťaže pre mladých vedcov, kde obsadili druhé miesto. Podľa ich mien pomenovali asteroidy. „Prezentujeme alternatívy v boji proti kliešťom a ich prevenciu,“ uviedol Samuel Smoter. „Hľadali sme alternatívu voči používaným repelentom vo vybraných éterických olejoch. Tie sú niekoľkokrát účinnejšie ako komerčne používané repelenty a neobsahujú syntetické látky,“ pridala sa Miriam Feretová.

Noc výskumníkov 2017 Poprad
9
Galéria
Foto: Marek Husárik

Veda v praxi

Noc výskumníkov bola plná informácií a praktických ukážok. „Mladí, ešte nerozhodnutí študenti majú možnosť porozprávať sa s ľuďmi, ktorí robia výskum na Slovensku. Aj to im môže pomôcť pri výbere školy či budúceho povolania,“ uzavrel Husárik.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM