Kultúra

Veľká akcia v neďalekej Spišskej Novej Vsi: Pozrite si program Dní mesta a Trhu ľudových remesiel

Ak neviete čo robiť počas blížiaceho sa víkendu, máme pre vás skvelý tip. V Spišskej Novej Vsi sa budú konať každoročné obľúbené Dni mesta, ako aj 24. ročník Trhu ľudových remesiel. A toto všetko tam môžete zažiť...

Ilustračný obrázok k článku Veľká akcia v neďalekej Spišskej Novej Vsi: Pozrite si program Dní mesta a Trhu ľudových remesiel
Zdroj: Dnes24.sk

„Od piatku 23. do soboty 24. augusta je pripravený program pre malých aj veľkých. Deti sa môžu tešiť napr. na rozprávky Bábkového divadla spod Spišského hradu, predstavenia „Dračí príbeh“ a „Luciin príbeh“ Divadelnej spoločnosti z Prievidze a tiež predstavenie „Živá voda“ v podaní Teátra Komika,“ priblížila Andrea Jančíková z kancelárie primátora.

Dodala, že skupina historického šermu Žoldnieri uvedie pútavé a poučné vystúpenia z obdobia 16. storočia „Majstri šermu“ a predstavenie „Landsknechti“. Šermiari návštevníkov prevedú aj známym Storočím pary, obdobím elegantných dám a gentlemanov bojujúcich za svoju česť v predstavení „Historky 19. storočia“.

Ohňová show, šermiari i sokoliari

„Chýbať nebude ani ohňová show skupiny Aramis a vystúpenie spišskonovoveských historických šermiarov zo zoskupenia Jago. Pozvanie prijali i obľúbení sokoliari z Banskej Štiavnice,“ doplnila Jančíková.

Návštevníci sa môžu tešiť aj na rôzne hudobné vystúpenia, v piatok to bude koncert ranno-stredovekej hudby Prastrom a večer vystúpi spišskonovoveská kapela Karavana. „Som rád, že práve počas dní nášho mesta môžeme v 22. roku existencie uviesť najnovšie CD s názvom BLa bla bla. Do života ho uvedú môj syn Jakub a dcéra nášho bubeníka Kamila,“ prezradil líder kapely Ján Bugoš.

Originálny akustický prejav, nezameniteľný zásluhou variabilného využívania množstva etnických hudobných nástrojov od Karpát cez Euroáziu až po hudobný inštrumentár exotických kultúr sveta, uvedie v sobotu hudobné zoskupenie KarpaTON.

„Žiaľ, z dôvodu nedávneho úmrtia speváka a zakladateľa skupiny Hex Petra Dudáka sa plánovaný koncert tejto obľúbenej kapely v sobotu večer neuskutoční. Podarilo sa nám však zabezpečiť vystúpenie Roba Opatovského s kapelou,“ upozornila na zmenu hlavného koncertu Jančíková.

S ukážkami remesiel

Počas osláv sa i tento rok návštevníci dozvedia niečo z histórie mesta. Peter Karpinský spoločne s hercami Divadla teatrálnej skratky predstaví momentky zo života Gustáva a Anny Matzovcov v divadelnom predstavení „Nehýbte sa, prosím“. „Ako už z názvu predstavenia vyplýva, ide o priblíženie čias, kedy v našom meste pôsobil významný fotoateliér. Gustáv Matz sa venoval predovšetkým portrétnej fotografii, fotografoval však aj naše mesto, Vysoké Tatry a mnohé pamiatky a udalosti na Spiši,“ priblížila Jančíková. Doplnila, že v čase rozkvetu mal ateliér 30 pracovníkov a väčšina z nich bola telesne postihnutá, keďže aj sám Matz bol takto znevýhodnený.

Počas Dní mesta sa uskutoční aj tzv. Ružový pochod, ktorý organizuje Občianske združenie Venus. Je zameraný na zvýšenie povedomia o ochorení, prevencii, pomoci pacientkám so ženským onkologickým ochorením. V rámci Trhu ľudových remesiel sa predstaví viac ako stovka remeselníkov. Chýbať nebudú ukážky spracovania ľanu, keramiky, tkania, kováčskeho remesla a veľa ďalších či už tradičných, ale i tých novodobejších.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM