Peter Handzuš Rôzne

Veľkú Lomnicu vynovujú. V obci pribudnú nové zastávky aj cyklochodník

V obci Veľká Lomnica je v súčasnosti stavebne dosť rušno. Prebieha tam totiž revitalizácia centra. Starosta obce Peter Duda informoval, že náklady na projekt sa vyšplhajú približne na 700 000 € po verejnom obstarávaní a ukončenie prác bude v júni.

Ilustračný obrázok k článku Veľkú Lomnicu vynovujú. V obci pribudnú nové zastávky aj cyklochodník

„Momentálne je uzavretá hlavná cesta cez obec smerom na Vysoké Tatry kvôli robotníkom. Predpokladám, že uzávera by mohla skončiť 10. júna,“ uviedol Duda. V rámci regenerácie by mal vzniknúť popri ceste i rodinných domoch nový chodník a tiež cyklochodník na úrovni 600 metrov. Vybudujú sa štyri nové autobusové zastávky, vrátane ostrovčeka, ktorý by mal spomaliť prechádzajúce autá, 10 parkovacích miest pri pošte a štyri pri Obecnom úrade.

Úplne nový chodník s dĺžkou 1,2 kilometra vznikne na Tatranskej ulici v časti Sever smerom k futbalovému ihrisku, kde je zvýšený pohyb osôb. Ráta sa aj s obnovou verejného osvetlenia či so zriadením spomaľovača na Športovej ulici a merača rýchlosti na Popradskej ulici.

„Obnoviť by sme chceli aj lávku pre peších v našej obci. Okrem toho sa ráta s výstavbou parkoviska pri materskej škôlke a revitalizáciou zelene v centre obce, vrátane vybudovania oddychových zón,“ doplnil starosta. Podľa neho to však nie sú jediné investičné zámery, ktoré chcú v obci zrealizovať. Pracuje sa aj na budovaní komunitného centra v miestnej osade či svojpomocnej výstavbe troch rodinných domov, taktiež v osade.

Starosta chce pracovať aj na vybudovaní hokejového ihriska v areáli miestnej základnej školy či výstavbe 16 radových garáží na Železničnej ulici.

Zelená Veľká Lomnica

„Okrem toho pripravujeme koncepciu obce v oblasti tepelnej energetiky a chceli by sme termálny vrt, ktorý máme v obci, využiť na vykurovanie domov. Apartmány Lomnica i ďalšie apartmánové domy, ktoré sú v katastri našej obce, už takto vykurované boli. Myslím si, že keby sa nám to podarilo zrealizovať, bola by to obrovská úspora nielen pre obec, ale i našich obyvateľov,“ konštatoval Duda.

Zatiaľ nie je jasné, koľko by taký projekt stál, starosta nevedel ani konkretizovať, aká veľká časť obce by mohla byť týmto spôsobom vykurovaná. Inšpiroval sa však v poľskom meste Zakopané, ktorého 30-percentná časť je vykurovaná práve geotermálnou energiou. Tepelný vrt tam majú vzdialený asi 40 kilometrov od mesta, je však oveľa teplejší ako ten pod Tatrami.

Chcem zdôrazniť, že je to obnoviteľný zdroj a vieme Veľkú Lomnicu v budúcnosti propagovať z pohľadu životného prostredia ako zelenú obec. Najprv je však potrebné urobiť reálne prepočty, kedy sa využitie toho vrtu oplatí a kedy už nie, a zároveň hľadať nejaké multizdrojové financovanie. Teplota vrtu je na úrovni 68 stupňov Celzia,“ objasnil Duda. Obec Veľká Lomnica má v súčasnosti asi 4400 obyvateľov.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM