Peter Handzuš Samospráva

Vieme, kto bude rekonštruovať námestie: Nebude to firma s najnižšou ponukou

Hoci sa obálky s ponukami na rekonštrukciu námestia otvárali už v polovici februára, až v týchto dňoch je jasné, ktorej firme dá radnica zarobiť.

Ilustračný obrázok k článku Vieme, kto bude rekonštruovať námestie: Nebude to firma s najnižšou ponukou
Zdroj: Dnes24.sk

V pondelok popoludní zvolal primátor mesta Poprad Anton Danko tlačový brífing, na ktorom spolu s viceprimátormi informoval o tom, ako postupujú práce na príprave rekonštrukcie popradského námestia. Na tlačovej konferencii boli prítomné aj pracovníčky odboru výstavby a referátu verejného obstarávania.

„Dnes sme oznámili telefonicky, zajtra odchádza email a list, v ktorom oznamujeme víťaznej firme, že bola úspešná. Po šestnástich dňoch s nimi uzavrieme zmluvu a reálne môžu nastúpiť na námestie,“ povedal v pondelok primátor mesta Poprad, Anton Danko.

Poslanci Mestského zastupiteľstva odklepli v samom závere roka na revitalizáciu Námestia sv. Egídia v Poprade 2 milióny €. Verejná súťaž bola vyhlásená 30.1.2014. Ot­váranie obálok bolo dvojkolové, vzhľadom na to, že to bola podlimitná zákazka nad 200 tisíc €. Prvé otváranie bolo 18.2.2014, druhé otváranie bolo 7.3.2014. Do súťaže sa zapojilo 13 firiem.

Neobvykle nízke ceny

Dve súťažiace firmy mali podľa radnice nezrovnalosti v predloženom návrhu. Tretia firma, ktorá bola úspešná, uspela so sumou 1 514 686,55 €. Mesto tak v súťaži ušetrilo skoro pol milióna €.

„Nebavíme sa už o rekonštrukcii v sume 2 milióny €, ale 1,5 milióna €. To je zásadná informácia pre Popradčanov,“ zdôraznil primátor Popradu.

Po kontrole podmienok účasti a vyplnení výkazov bolo zistené, že prví dvaja uchádzači majú podstatne nižšie ceny. O tejto skutočnosti bola redakcia Poprad 24 informovaná aj jednou z neúspešných firiem, ktorej sa ponúkaná najnižšia cena zdala nereálna.

„Po kontrole jednotlivých objektov bolo zistené, že v technológii fontána boli ceny neobvykle nízke. Keď rozpočet na fontánu bol okolo 300 tisíc € vrátane DPH, tak oni mali jeden 115 000 € a druhý nejakých 130 000 €. Čiže boli vyzvaní na to, aby zdôvodnili neobvykle nízku ponuku v tejto časti technológie fontány, keďže táto je najdôležitejšia na celom námestí,“ povedala Mária Jakubčová z popradského referátu verejného obstarávania.

Víťaz sa nakoniec vzdal

Ako informovala Mária Jakubčová, prvý uchádzač – Alpine Slovakia, dal svoje prvé zdôvodnenie nedostatočné, kde zdôvodňoval čerpadlá a iné veci a nezdôvodnil, že technológia fontány bude skutočne za ponúkanú nízku cenu zrealizovaná.

„Tento uchádzač nedal žiadne potvrdenie subdodávateľa, že je schopný za túto cenu urobiť fontánu, v zmysle našej projektovej dokumentácie,“ pokračovala Jakubčová.

Spoločnosť Alpine Slovakia bola pozvaná na osobné stretnutie, čo dovoľuje zákon do druhej fázy. Medzitým druhý uchádzač, ktorý bol taktiež vyzvaný na zdôvodnenie svojej nízkej ponuky, túto ponuku nezdôvodnil. Druhého uchádzača tak radnica automaticky zo súťaže vylúčila a ten prvý sa mal zúčastniť osobného stretnutia, kde mal predložiť dôkazy, že technológiu fontány za túto cenu, ktorú ponúkol je schopný zrealizovať.

V pondelok 31. marca 2014 malo byť osobné stretnutie s týmto uchádzačom. „Ráno telefonoval, že to potvrdenie nemá a preto sa vzdáva tejto ponuky a prijíma to, že ho vylúčime. Takže nastupuje tretí uchádzač a tento uchádzač s cenou 1 514 686,55 € sa stal úspešným,“ informovala novinárov Mária Jakubčová.

S rekonštrukciou námestia by sa mohlo začať, ale…

Popradské námestie by tak mala rekonštruovať akciová spoločnosť M-Silnice z Pardubíc. Firma má zastúpenie na Slovensku, teda radnica by nemala mať problém s DPH.

„Tým, že spoločnosť Alpine Slovakia odstúpila zo súťaže, má mesto právo ju v zmysle zákona zo súťaže vylúčiť a následne všetkým zúčastneným spoločnostiam oznámiť poradie úspešnosti, aj úspešnému, že jeho ponuku prijímame,“ uzavrela Mária Jakubčová, ktorá je na mestskom úrade zodpovedná za verejné obstarávania.

Začína plynúť lehota 16 dní a na šestnásty deň môže radnica s úspešným uchádzačom podpísať zmluvu. Teda v prípade, ak sa niektorá z neúspešných firiem neodvolá.

Rekonštrukciu námestia ohrozujú ale podľa primátora Antona Danka obštrukcie zo strany o.z. Pre Mesto, ktoré podľa neho napadlo vydanie stavebného povolenia a začiatok rekonštrukcie námestia sa môže oneskoriť aj o niekoľko mesiacov. O tejto téme budeme informovať čoskoro. Svoj postoj k záležitosti bude o.z. Pre Mesto komunikovať na tlačovej konferencii, ktorá sa uskutoční vo štvrtok 3. 4. 2014.

Radnica vs. Pre Mesto
14
Galéria
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM