Martin Sýkora Kultúra

Víkend pod Tatrami v znamení viacerých jedinečných podujatí a príležitostí

Pod Tatrami to bude po lete opäť žiť. Na viacerých miestach sú pre verejnosť pripravené podujatia, ktoré pohladia oči aj dušu. Stačí si len vybrať, čo máte radi.

Ilustračný obrázok k článku Víkend pod Tatrami v znamení viacerých jedinečných podujatí a príležitostí
Zdroj: Dnes24.sk

V Tatrách sa stretnú Gorali

Druhý ročník podujatia Goral na gory sa uskutoční v sobotu 30. septembra vo Vysokých Tatrách. Po úvodnom ročníku je hlavným bodom programu výstup zo Starého Smokovca na Hrebienok. Akcia je pripravená pre Goralov zo všetkých goralských regiónov Slovenska, Českej republiky, Poľska, ale aj priaznivcov goralskej kultúry i návštevníkov Tatier. Tento rok sa tu tak zídu účastníci z troch štátov a šiestich goralských regiónov.

„Symbolickým výstupom si pripomíname historické putovanie Goralov počas valašskej kolonizácie z ich pravlasti na rumunsko-ukrajinských hraniciach cez Karpatský oblúk a postupné osídľovanie horských a podhorských oblastí slovensko-poľsko-českého pohraničia,“ povedal jeden z organizátorov Frederik Packa. Stretnutie organizuje nezisková organizácia Obnova kultúrnych tradícií z obce Hniezdne v okrese Stará Ľubovňa. „Jej snahou je prostredníctvom podujatia aspoň jedenkrát v roku spojiť všetky goralské regióny zo Slovenska i zahraničia, ako aj milovníkov goralského folklóru a tradičnej kultúry na jednom mieste,“ vysvetlil.

Zdroj: TASR

Jarmok bude prezentovať kultúru krajiny

Od prvej písomnej zmienky o meste Stará Ľubovňa uplynie 725 rokov. Pod hradom Ľubovňa oslávia toto výročie počas Ľubovnianskeho jarmoku, ktorému bude predchádzať dnešný program. V tom sa predstavia deti, okrem toho sa v okolí parku na Námestí generála Štefánika uskutoční aj banánový štafetový beh. „Stará Ľubovňa je významným historickým a kultúrnym centrom regiónu severného Spiša a Pienin. Každoročne nás navštevujú ľudia rôznych národností či etnické skupiny. Preto sme sa rozhodli spojiť všetkých ľudí a našich priaznivcov počas Ľubovnianskeho jarmoku. Nášmu cieľu bude venovaný najmä víkendový program,“ povedala výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Severný Spiš Pieniny Erika Šalatová.

Sobotné (30.9.) dopoludnie bude preto patriť Dňu národov a národností Prešovského samosprávneho kraja. Galaprogram folklórnych kolektívov prezentujúci národnostné menšiny a etnické skupiny sa začne o 16:30 hod. „Na pódiu sa predstavia Rusíni, Gorali, Karpatskí Nemci, Rómovia, Židia a Slováci,“ priblížila výkonná riaditeľka miestnej OOCR. Program vyvrcholí koncertom Simony Martausovej a kapely Chiki Liki Tu-a. Nedeľa (1.10.) bude patriť Hubertovským slávnostiam v skanzene pod hradom Ľubovňa. Návštevníci sa v rámci sprievodného programu môžu zúčastniť medzinárodného šachového turnaja na hrade Ľubovňa alebo výstavy obrazov z medzinárodného výtvarného plenéra.

Foto: Martin Sýkora / Zdroj: Dnes24.sk

Neskoré večerné čítanie

Piatkové večerné podujatie so začiatkom o 19:00 hod. organizuje Podtatranská knižnica v Poprade na námet Mikuláša Argalácsa. Program:

Jožo Nižňanský: DOBRODRUŽSTVÁ MÓRICA BEŇOVSKÉHO – na autentickom mieste deja číta študentka Ema Barillová.

Spisovateľ Anton Marec bude v Kostole sv. Juraja v Spišskej Sobote čítať O MAJSTROVI PAVLOVI a jeho stvárnení Poslednej večere v Levoči (porovnanie so spišskosobotským stvárnením).

Peter Petras, chatár z Rainerovej chaty prečíta v evanjelickom kostole časť z Weberovej Siene slávy osobností Spiša O JOHANOVI GEORGOVI RAINEROVI a jeho dare pre tento kostol.

Anka Gordiaková prečíta jednu Z POVESTÍ ZO SPIŠSKEJ SOBOTY (autor Mikuláš Argalács) v priestoroch Podtatranskej knižnice na Sobotskom námestí, kde akciu pri čaji zakončí čítanie Vlada Benka z knihy Móra Jókaiho LEVOČSKÁ BIELA PANI.

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM