Dominika Pacigová Šport

Víkend vo Svite sa niesol v duchu cyklistiky: Horal prilákal stovky pretekárov

Cyklistické preteky Škoda Horal MTB Maratón patria už neodmysliteľne k športovému letu pod Tatrami. Konal sa už devätnásty ročník obľúbeného podujatia.

Ilustračný obrázok k článku Víkend vo Svite sa niesol v duchu cyklistiky: Horal prilákal stovky pretekárov
Foto: Dominika Bodyová

Milovníci horskej cyklistiky si mohli zmerať sily na piatich tratiach. Najdlhšou a najťažšou bola Krejzi (124 km). Nechýbali ani Lejzi (78 km), Senzi (43 km), Ízi (28 km) a Dejzi (17 km), určená pre rodinné tímy. Na horský cyklomaratón sa prihlásilo 760 pretekárov, štartovalo však o sto menej.

Nepriazeň počasia

Cyklisti tento rok nevystúpili na Kráľovu hoľu. 134-kilometrová trať sa z bezpečnostných dôvodov skrátila o desať kilometrov. „S horskou službou sme každý rok dohodnutí, že v prípade veľmi nepriaznivého počasia trať skrátime. Prvýkrát v histórii Horala sme tak museli urobiť,“ uviedol riaditeľ pretekov Ivan Zima. Cyklistov potrápilo nielen daždivé počasie, ale aj náročnosť najdlhšej trasy Krejzi. „Náročným úsekom bol hneď začiatok trate vo Svite. Mnohí tu schádzali z bicykla kvôli blatu a stúpaniu. Ďalším ťažkým úsekom bol prechod zo Zadnej doliny na Smrečiny okolo Šuškovej, kde bol prudký výjazd,“ prezradil riaditeľ trás Marián Surmík s tým, že cyklistov na trase Lejzi potrápila Panská hoľa nad Liptovskou Tepličkou a záverečný technický prejazd nad Svitom.

HORAL 2018
27
Galéria
Foto: Dominika Bodyová

Bojovali o víťazstvo

O popredné priečky bojovali cyklisti v každej kategórii. „Počasie poznačilo dnešné preteky. Ráno, keď sme vyštartovali, nebolo to až také zlé. Potom však začalo pršať a bola zima. Na stom kilometri som cítil, že ma bolí celé telo. Karel Hartl mi trošku odskočil. Myslel som si, že si idem pre druhé miesto. Nakoniec sme sa pobili o prvenstvo v záverečnej technickej pasáži,“ povedal víťaz najdlhšej trate Krejzi Martin Kostelničák s tým, že si víťazstvo veľmi cení.

„Najviac ma potrápili kopce. Desať kilometrov pred cieľom som odskočil druhému pretekárovi, tam sa to zlomilo a už som si len udržiaval prvé miesto,“ pridal sa víťaz kategórie Lejzi Andrej Kubiš.

Z víťazstva v kategórii Dejzi sa tešili Jakub Beriac a Ivan Mišeje. Celkové prvenstvo v kategórii Ízi si odniesol Matúš Koreň. So 43-kilometrovou Senzi si najrýchlejšie poradil Vladimír Hojdík. „Pretekal som s Ondrejom Glajzom, bol to ťažký súboj. Na poslednom kopci som videl, že už aj on má dosť. Vznikla medzi nami medzera, neobzeral som sa, išiel som naplno do cieľa. Vyšlo to, prvé miesto ma veľmi teší,“ skonštatoval Hojdík.

Foto: Dominika Bodyová

Oslávia jubileum

Ani tento rok nechýbali desiatky dobrovoľníkov. „Veľmi nám pomohli hasiči z Vikartoviec a Šuňavy. Mali sme aj mnoho dobrovoľníkov zo Svitu i seniorov. Bez nich by organizácia podujatia nebola jednoduchá,“ dodal Surmík. Na budúci rok oslávi Horal jubilejný dvadsiaty ročník. „Čakáme na múzu, ktorá nás nakopne. Nejaké myšlienky už máme, ale nebudem zatiaľ predbiehať,“ uzavrel Ivan Zima.

Zdroj: poprad.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM