Martin Sýkora Správy

Víťazné návrhy rozhľadne na Kvetnici: Fantázia a architektúra prekvapili

Mesto Poprad by chcelo nechať postaviť na vrchu Zámčisko, ktorý sa nachádza južne od mesta nad mestskou časťou Kvetnica, vyhliadkovú vežu.

Ilustračný obrázok k článku Víťazné návrhy rozhľadne na Kvetnici: Fantázia a architektúra prekvapili
Foto: Martin Sýkora

Desiatky návrhov, šesť úspešných

Spomedzi 42 súťažných návrhov, ktoré sa prihlásili do verejnej architektonicko-konštrukčnej súťaže porota vybrala šesť, ktoré dnes predstavili médiám. Informoval o tom počas vyhlásenia výsledkov súťaže v Poprade Ľuboslav Mlynarčík z odboru urbanizmu a priestorového plánovania Mestského úradu v Poprade.

„Boli tu požiadavky zo strany cestovného ruchu. Na Zámčisku chýba vyhliadková veža, preto sme sa rozhodli, že spravíme architektonickú súťaž. Bol by som rád, keby boli návrhy umiestnené aj na mestskom úrade, v obchodnom centre a na internete,“ uviedol primátor mesta Poprad Jozef Švagerko. Do súťaže bolo doručených 42 súťažných návrhov. Hodnotilo sa dvojkolovo. O výsledku súťaže rozhodla porota, ktorá bola zložená zo zástupcov mesta a stavovských organizácií, Slovenskej komory architektov a Slovenskej komory stavebných inžinierov. Prvé miesto obsadila dvojica architektov Vladimír Torda a Stanislava Tordová zo Zvolena, ktorá dostala od poroty 2200 eur.

Vyhliadková veža Poprad - Kvetnica súťaž 12/2016
7
Galéria
Foto: Martin Sýkora

Rozhľadňa má byť atrakciou

„Všetkých 42 návrhov bolo zaujímavých, bol to veľmi ťažký výber. Víťazom sa stal po dlhých diskusiách z hľadiska výtvarného, konštrukčného aj architektonického návrh zo Zvolena. Verím, že jeden z týchto návrhov sa dostane aj do realizácie,“ povedal Mlynarčík. Medzi prihlásenými nechýbali ani návrhy zo zahraničia. Podľa jeho slov sa prihlásili architekti z Česka, Nemecka a Rakúska, dominovali však slovenské návrhy.

Podľa podmienok súťaže musí výška veže poskytovať kvalitný výhľad na všetky svetové strany. Navrhovaná vyhliadková veža má podľa mesta zatraktívniť plánovaný lesopark, iniciovať jeho intenzívnejšie využívanie a skultúrňovanie s odkazom na bohatú históriu a prírodné danosti. Všetky súťažné návrhy budú od januára vystavené v priestoroch mestského úradu.

Veža spojená s históriou

Primátor uviedol, že veža by mala stáť do 200 000 eur a v prípade priaznivých podmienok by mala byť postavená do konca roku 2017. Vyhliadková veža by sa mala stať jedným z najvýznamnejších bodov návštevnosti v okolí. Na rozhľadni by mal byť podľa Švagerka záznam napríklad aj o výške levočského oltára (18,62 m), aby mali návštevníci predstavu aj o histórii regiónu.

Vybudovaniu veže predchádzal letný archeologický výskum na Zámčisku, kde archeológia našli stredoveké nálezy z 15. storočia, ale aj predmety z čias praveku. Archeologická lokalita ponúka výhľad na Vysoké i Nízke Tatry, Poprad, množstvo okolitých obcí a v prípade dobrého počasia aj na Spišskú Novú Ves a územie za ňou.

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM