Martin Sýkora Šport

Víťazom 45. ročníka Rallye Tatry sa stala posádka Koči - Mozner!

Absolútnymi víťazmi 45. ročníka Rallye Tatry 2018 sa stala slovenská posádka ŠKODA Slovakia Motorsport Martin Koči, Radovan Mozner ml. na vozidle Škoda Fabia R5.

Ilustračný obrázok k článku Víťazom 45. ročníka Rallye Tatry sa stala posádka Koči - Mozner!
Foto: Peter Handzuš

Dvadsaťpäťročný Košičan vyhral spôsobom štart a cieľ. Krok s víťazmi držala iba dvojica Rufa Šport Grzegorz Grzyb, Boguslaw Browinski na vozidle Škoda Fabia R5, ktorá za lídrom zaostala o 35 sekúnd. Tretie miesto prekvapujúco obsadila maďarská posádka László Német, János Szegi takisto jazdiaci na Fabii R5. Organizátori z AOS klubu Poprad sa vysporiadali aj s vrtochmi počasia, keď rally postihla počas sobotňajšieho poludnia silná búrka a veľké prívaly vody.

Kočí jednoznačne najlepší

Druhé podujatie Majstrovstiev Slovenska v rally (MSR) a zároveň Slovenského Rally Pohára (SRP) prilákalo na štart spolu 67 štartujúcich z 5 európskych štátov – Slovenska, Českej republiky, Poľska, Maďarska a Talianska. V rámci slovenského šampionátu štartovalo 52 súťažiacich, 14 dvojíc bolo prihlásených do pohárovej klasifikácie a jedna dvojica zbierala cenné skúsenosti v rámci Rallyškoly. „Som nesmierne rád, že sa nám podarilo vyhrať. Celý tím odviedol skvelú prácu a je to nádherný pocit vyhrať v Tatrách. Bolo to tu všetko pekné a je to naozaj nádherný pocit. Celú rally sme išli v dobrom tempe a mali sme aj šťastie na výber pneumatík," povedal sympatický rodák z Košíc Martin Kočí, ktorý vyhral päť zo siedmich rýchlostných skúšok, jedna bola kvôli nepriazni počasia zrušená.

Foto: Martin Želonka

Konkurencia neriskla vhodné gumy

Na druhom mieste skončil trojnásobný víťaz tatranskej rally G. Grzyb. „Počasie nás tento rok naozaj potrápilo. Bolo to veľmi ťažké, povedal by som, že až masaker. Nakoniec musíme byť spokojní s druhým miestom. Snažili sme sa bojovať o víťazstvo až do úplného konca. Žiaľ nevyšlo to,“ povedal poľský jazdec. Tretie miesto obsadil Lászlo Német z Maďarska. „Som veľmi šťastný s celkovým umiestnením. Bola to šialená a neskutočne ťažká rally. Išli sme na slikách na úplne mokrej trati. A pre zmenu s prechodnými pneumatikami na úplne suchej ceste. Skončili sme na treťom mieste, čo je pre mňa vynikajúci výsledok. Deťom som sľúbil, že domov priveziem pohár, čo sa nám podarilo,“ uviedol maďarský jazdec.

Foto: Peter Handzuš

Ostatní aj v poli porazených

Z favoritov ešte pred štartom úvodnej sobotňajšej rýchlostnej skúšky odstúpil skúsený Igor Drotár (Ford Fiesta R5) kvôli technickým problémom. Pri prejazde RS Huta nabral veľkú stratu Tomáš Ondrej (Škoda Fabia R5) a následne odstúpil. Veľký favorit Jan Černý z Českej republiky (Ford Fiesta R5) odstúpil na začiatku sobotňajšej časti kvôli zdravotným problémom spolujazdca. Šachovnicový cieľ nevidel pre technický problém ani Peter Gavlák (Škoda Fabia R5). V hodnotení dvojkoliek vyhral s viac ako minútovým náskokom Egon Smékal (Citroën DS3 R3T Max), druhý skončil minuloročný majster Martin Kysucký a tretiu priečku obsadil Rastislav Chvála (obaja Peugeot 208 R2).

V rámci hodnotenia Slovenského Rally pohára vyhral Pavol Spišák (LADA VFTS), druhý došiel so stratou 43,6 sekundy Tomáš Polovka (SEAT Ibiza 2.0 16V), tretí s odstupom 1:23,0 minúty na víťaza Jakub Kolek (Citroën C2). Aktuálny ročník Rallye Tatry dokončilo 51 vozidiel, 39 v rámci MSR, 11 posádok klasifikovali v SRP a jednu dvojicu v rámci Rallyškoly.

Rallye Tatry 2018 - Sobota
49
Galéria
Foto: Peter Handzuš

Prvá desiatka konečného poradia v absolútnej klasifikácii v cieli:
1. Koči, Mozner (SVK, Škoda Fabia R5) 46:03,7 min
2. Grzyb, Browinski (POL, Škoda Fabia R5) + 34,9 s
3. Német, Szegö (HUN, Škoda Fabia R5) + 1:31,4 min
4. J. Melichárek, E. Melichárek (SVK, Ford Fiesta R5)) + 1:37,9 min
5. Majerčák, Kušnier (SVK, Ford Fiesta R5) + 2:41,1 min
6. Béreš jr., Šintal (SVK, Mitsubishi Lancer EVO IX) + 2:47,2 min
7. Kukučka, Vejačka (SVK, Škoda Fabia WRC) + 3:13,9 min
8. Chwist, Arena (POL(ITA, Hyundai i20 R5) + 3:38,7 min
9. Cvrček, Novák (CZE, Škoda Fabia S2000) + 3:52,0 min
10. Smékal, Němcová (CZE, Citroën DS3 R3T Max) + 5:34,5 min

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: poprad.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM