Peter Handzuš Rôzne

Vláda podporila slovenskú spoluúčasť na ZOH 2022. Olympijská dedina by v Poprade asi nestála

Vláda dnes podporila kandidatúru poľského mesta Krakov na zorganizovanie zimných olympijských hier v roku 2022 za spoluúčasti SR. Do konca apríla tak musí vzniknúť slovenský prípravný výbor pre kandidatúru na ZOH 2022 Krakov.

Ilustračný obrázok k článku Vláda podporila slovenskú spoluúčasť na ZOH 2022. Olympijská dedina by v Poprade asi nestála
Zdroj: TASR

Záujem poľskej strany o spoluprácu pri usporiadaní zimnej olympiády je dlhodobý. Od roku 2000 sa nepravidelne a neoficiálne uskutočnilo niekoľko rozhovorov medzi predstaviteľmi Poľského olympijského výboru a Slovenského olympijského výboru.

Posledná iniciatíva od nich prišla v októbri minulého roka. Poliaci ponúkli Slovensku organizovanie všetkých alpských disciplín a akrobatické lyžovanie. SR si však dala podmienku, že sa chce podieľať aj na hokejovom turnaji. Pravidlo Olympijskej charty to však neumožňuje, preto musí Slovensko počkať na rozhodnutie Medzinárodného olympijského výboru, či ho upraví.

Hokej na Slovensku stále otázny

Problémom hokejového turnaja sú aj zimné štadióny v Poprade a v Liptovskom Mikuláši, ktoré nie sú schopné rozsiahlej rekonštrukcie. Preto sa uvažuje, že sa v oboch mestách postavia nové s kapacitou do 10.000 divákov.

Súťaže v zjazdových lyžiarskych disciplínach by sa mohli uskutočniť v Jasnej. „Tamojší areál je takmer pripravený a po menších úpravách bude schopný takéto súťaže organizovať,“ konštatuje ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu.

V prípade úspešnej kandidatúry tam však bude potrebné dobudovať mužskú trať pre disciplíny zjazd a superobrovský slalom (Super G). Vyriešiť sa musí aj doprava medzi Liptovským Mikulášom a Jasnou, ale najmä parkovanie v areáli.

Súťaže v akrobatickom lyžovaní by sa mohli bez veľkých úprav uskutočniť vo Vysokých Tatrách.

Olympijská dedina pre 1700 až 1800 účastníkov by sa s najväčšou pravdepodobnosťou nachádzala v Liptovskom Mikuláši v priestoroch vojenskej akadémie.

Čo by to všetko stálo?

Celkové náklady na ZOH 2022 s centrom v Krakove sa predbežne odhadujú na dve miliardy amerických dolárov (1,5 miliardy eur), pričom ťažisko investícií by mala znášať poľská strana. Podľa doterajšej praxe MOV prispieva na približne 40 percent nákladov.

O usporiadanie danej olympiády majú predbežný záujem aj Barcelona, St. Moritz, Ľvov, Brašov a Oslo. Očakáva sa tiež kandidatúra niektorého z miest v USA.

Do 14. novembra tohto roka treba predložiť meno kandidátskej krajiny a uhradiť 150 000 $ (114 916 €), čo spraví Poľsko.

Do júla 2014 sa uskutoční užší výber kandidátskych miest krajín exekutívou MOV. Tie budú musieť zaplatiť poplatok 500 000 $ (383 053 €). Ten si medzi sebou v dohodnutom pomere podelia Poľsko a SR.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM