Kultúra

Vlani Spišský hrad navštívilo 211 500 ľudí: Čo ich lákalo najviac?

Spišský hrad a expozície Spišského múzea vlani navštívilo 245 tisíc ľudí. Ktoré podujatia sa tešili najväčšej popularite a čo na hrade pripravujú na úvod tohtoročnej sezóny?

Ilustračný obrázok k článku Vlani Spišský hrad navštívilo 211 500 ľudí: Čo ich lákalo najviac?
Zdroj: TASR

Minulý rok navštívilo Slovenské národné múzeum – Spišské múzeum v Levoči (SNM-SM) takmer 245 tisí hostí. Dáša Uharčeková Pavúková zo SNM-SM informovala, že najväčšia atrakcia múzea, Spišský hrad, bol otvorený od 26. marca do 18. novembra a jeho bránami prešlo necelých 211 500 návštev­níkov.

„Je to o približne tisíc menej ako v roku 2017,“ uviedla Uharčeková Pavúková s tým, že napríklad kultúrny festival Leto na hrade, ktorý patril k najnavštevo­vanejším podujatiam, si vlani pozrelo takmer 47 500 ľudí. Najúspešnejšie podujatia boli okrem toho Slávnostné otvorenie letnej turistickej sezóny na Spišskom hrade, Noc múzeí, divadelné piatky, Tajomné noci na hrade so živými sochami či Škola princezien a medzinárodný festival súHRADnice 2018.

Expozície v Levoči – historickú radnicu, Dom Majstra Pavla a výstavné siene prilákali spolu niečo viac ako 33 tisíc turistov. V roku 2018 ponúkli milovníkom umenia a histórie 12 výstav ako napr. Miznúca krása či MIZNÚCA KRÁSA či LÖCSE 1918 – LEVOČA 1919 k pripomenutiu si výročia vzniku Československej republiky.

V septembri 2018 sa začala na Spišskom hrade veľká investičná akcia, realizácia prvej časti prvej etapy rekonštrukcie, ktorá sa týka predovšetkým inžinierskych sietí a kapitánskeho domu. Práce by mali dohromady trvať maximálne 18 mesiacov. Spišský hrad je počas zimy zatvorený, opäť ho sprístupnia verejnosti, keď to dovolí počasie. „Slávnostné otvorenie letnej turistickej sezóny na hrade je naplánované na 4. mája, okrem toho pripravujeme 18. mája Noc múzeí a nočné predstavenie so živými sochami a začiatkom júna aj tradičný animačný program pre školy pod názvom Hradohranie,“ uzavrela Uharčeková Pavúková.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM