Dominika Pacigová Rôzne

Vlogovanie ako budúce povolanie? Lady Zika valcuje videami internet

Vždy s úsmevom na tvári a optimisticky naladená Lady Zika šíri pozitívnu energiu prostredníctvom novodobého fenoménu, ktorý si získava najmä mladých.

Ilustračný obrázok k článku Vlogovanie ako budúce povolanie? Lady Zika valcuje videami internet
Foto: Zuzana Šimkaninová

Zuzana Šimkaninová (19), prezývaná Lady Zika, je študentkou Filmovej školy v Košiciach. Pochádza z Popradu a venuje sa vlogovaniu. To znamená, že natáča videá a následne ich zverejňuje na internete. Pred takmer rokom a pol sa rozhodla vyskúšať tento novodobý fenomén a dnes patrí medzi top 5 slovenských youtuberov. Jej tvorba obsahuje poriadnu dávku humoru. Viac o „youtuberingu“ a jej začiatkoch prezradila v rozhovore sama.

Vlogovanie ako budúce povolanie? Lady Zika valcuje videami internet
2
Galéria
Foto: Zuzana Šimkaninová

Ako si sa dostala k prezývke Lady Zika, pod ktorou vystupuješ?
- Prezývku Zika mi vymyslela kamarátka Kika. Chcela, aby sa naše mená rýmovali. Neskôr som to začala používať, na Youtube som si k tomu pridala Lady. Kamaráti ma bežne oslovujú Zika a mne sa to páči viac ako moje meno.

Kedy si začala s vlogovaním?
- S točením na Youtube a vlogovaním som začala koncom mája 2015, čiže pred takmer rokom a pol.

Začiatky väčšinou bývajú najťažšie a niektorí youtuberi vykročia nesprávnou nohou. Ako si sa popasovala ty s prvým videom?
- Moje prvé video sa volá Úvodné video/fakty o mne. Rozprávala som tam pár vecí o sebe, aby sa so mnou ľudia oboznámili, keďže to bolo prvé video na mojom kanáli. Od viacerých youtuberov som počula, že nie je veľmi dobrým krokom točiť prvé video o sebe, lebo nemusí zaujať. Ja si ale myslím, že som sa v danej chvíli rozhodla správne.

Aké boli reakcie blízkych, keď si začala zabávať ľudí na kanáli Youtube?
- Moji rodičia to rešpektovali a podporovali ma tak, ako aj teraz.

A čo ostatní?
- Na začiatku reakcie okolia neboli vždy prívetivé, niektorí sa aj smiali, ale ja som si povedala, že robím to, čo ma baví a chcem sa tomu venovať naďalej. Neskôr si všimli, že sa mi darí a sleduje ma viac a viac ľudí. Nakoniec ma pochválili aj niektorí z nich. Samozrejme aj dnes sa nájdu ľudia, ktorým sa moje videá nepáčia, ale momentálne sú reakcie okolia veľmi dobré – hocikedy ma niekto pochváli.

Ako vznikajú tvoje videá? Spontánne alebo si pripravuješ scenáre?
- 9 z 10 videí vzniká spontánne. Nepíšem si žiadne scenáre a preferujem nepripravený humor – taký môj. Možno sa v ňom nenájde každý, ale vidím, že začína baviť viac a viac ľudí, čo ma teší.

Máš aj témy, ktoré sú tvojou srdcovkou?
- Najradšej točím videá na témy zo života, najmä vtipné situácie, ktoré sa stali napríklad mne. Ale témy videí vyberám rôzne – nedávno som natočila vlog o Poprade, kde som sa snažila nielen pobaviť, ale aj povedať pár informácii o našom krásnom meste.

Od koho čerpáš inšpiráciu?
- Snažím sa byť sama sebou. Sledujem zahraničnú scénu – ak mám čas a samozrejme aj tú našu, ale v nej sa snažím vyberať si len kvalitný kontent. Inšpiráciu hľadám skôr v bežnom živote ako u nejakých youtuberov.

Jednorožce spomínaš pomerne často. Ako sa dostali do tvojich videí?
- Jednorožce sa mi páčia ako tvory, sú pekné a hlavne originálne. Túto originalitu pripisujem aj ľuďom, aby sa nehanbili byť originálni a výnimoční.

Vlogeri zabávajú najmä mladšiu vekovú kategóriu. Máš aj starších sledovateľov?
- Youtuberov sleduje prevažne mladšia veková kategória, čo je dosť pochopiteľné, keďže straší ľudia majú podľa mňa iné záujmy – prácu, deti a veľa iných povinností. Z vlastného počutia viem, že na také veci nemajú čas. Samozrejme viem, že moje videá sledujú predsa aj niektorí starší diváci. Občas mi napíšu aj podporný mail alebo komentár, ktorý ma od skúsenejšej osoby veľmi povzbudí.

Okrem pozitívnych komentárov sa ti stáva, že ťa zastavia okoloidúci, ktorí sa chcú odfotiť, prípadne porozprávať?
- Stáva sa mi to čím ďalej, tým častejšie. Vždy ma to poteší. Hlavne vtedy, keď sa ten človek chce so mnou aj porozprávať a spoznať ma ako osobnosť, nie len sa odfotiť a ísť preč. Myslím, že najviac ľudí ma zastavuje práve v Poprade. V Košiciach, kde študujem sa mi to samozrejme stalo tiež, ale v menšom množstve – možno preto, že bývam úplne na kraji Košíc. Dokonca sa mi stalo, že aj v úplne inom meste za mnou niekto prišiel a chcel si dať selfie. Bolo to zábavné.

Rozmýšľala si už nad tým, že by ťa vlogovnie mohlo živiť?
- Vzhľadom na to, že študujem na Filmovej škole v Košiciach a v budúcnosti by som sa chcela venovať všeobecne videám, tak moje zamestnanie by som chcela smerovať týmto smerom. Neviem si predstaviť, že by ma mohol Youtube živiť. Teraz momentálne ešte nemám dostatočný počet fanúšikov, aby sa to dalo uskutočniť. Ak by sa to však v budúcnosti zvrtlo inak a rozbehlo, vtedy by som sa rozhodla, čo ďalej.

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM