Správy

Vo svete to už poznajú, teraz prichádza do Tatier: Skialpinisti sa môžu cítiť bezpečnejšie

Skialpinistom v Tatrách majú pomôcť nové bezpečnostné tabule. Ako to funguje?

Ilustračný obrázok k článku Vo svete to už poznajú, teraz prichádza do Tatier: Skialpinisti sa môžu cítiť bezpečnejšie
Zdroj: TASR

Pieps Checkpoint predstavuje vo svete známu tabuľu, pomocou ktorej si skialpinisti pred nástupom na túru priamo v teréne vykonajú nevyhnutnú diagnostiku lavínového vyhľadávača. Vďaka inovatívnemu systému sa uistia o správnom fungovaní vlastného zariadenia, prípadne odhalia možné poruchy, ktoré by ich v prípade lavínového nešťastia mohli stáť život. Informuje Horská záchranná služba (HZS) na svojej webovej stránke.

Nebezpečné lavíny

Podľa HZS sú to práve lavíny, ktoré sa počas zimy podpísali ako hlavný zdroj nešťastí na horách. Mnohým krízovým situáciám sa však dá predísť. „Pred každým vstupom do voľného terénu sledujte aktuálne stupne lavínového nebezpečenstva a situáciu sledujte aj počas výstupu. V prípade spustenia lavíny a zasypania je najdôležitejšie včasné vyhľadanie, na ktoré slúžia práve lavínové vyhľadávače,“ vysvetlila HZS. Práve na ich kontrolu pribudli priamo v teréne kontrolné body, za ktorých realizáciou stojí občianske združenie Spoznávajme Tatry z Tatranskej Lomnice.

Kde budú?

Hliníkové dosky dobíjané solárnym panelom budú umiestnené na miestach, ktoré v zimných mesiacoch križujú vyhradené koridory pre pohyb vo voľnom teréne a smeruje tam najviac túr, čím narastá aj riziko nehôd. „Lavínový vyhľadávač poskytuje možnosť včasného nájdenia zasypanej osoby. Musí byť však plne funkčný a dostatočne nabitý. V rámci prevencie pred zlyhaním vyhľadávača budú na území Vysokých a Západných Tatier umiestnené celkovo štyri tabule,“ uviedla HZS.

Pôjde o lokality ako ústie Malej a Veľkej Studenej doliny (na Hrebienku), Popradské pleso – k ceste nad hotelom, Štrbské Pleso, kde má Horská záchranná služba štatisticky najviac úrazov a v Západných Tatrách pri Žiarskej chate, ktorá je taktiež východiskovým bodom množstva zimných trás.

Ako to funguje?

Horskí záchranári priblížili fungovanie tabúľ. Skialpinista príde s lavínovým vyhľadávačom akejkoľvek značky k tabuli a stlačí tlačidlo „check“. Následne sa rozsvieti jedno z troch svetielok, ktoré oznámi výsledok diagnostiky. Červené hovorí o tom, že vysielač je zlý, oranžové svetlo znamená, že kontrolný panel nevie prijatý signál vyhodnotiť. „Pravdepodobne je niekto blízko vás a miešajú sa frekvencie a ak sa v okolí nikto ďalší nenachádza, máte zastaranú technológiu,“ ozrejmila HZS. Zelená značí, že všetko je v poriadku a je možné pokračovať.

Titulná fotografia: Ilustračná

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Zimná sezóna, ako si ju nepamätáme:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM