Monika Vengrínová Basketbal

Vo Svite s basketbalom začínajú už tí najmenší. Trénovať ich budú aj Američania

Pravidlá basketbalu ešte nepoznajú, koše sú prispôsobené na ich výšku a lopta je takmer väčšia, ako ony sami. Najmenšie deti však už teraz začínajú s prípravkou, kde sa naučia pracovať v kolektíve a rozvíjať svoju rytmiku. Raz do mesiaca sa im budú venovať profesionálni basketbalisti a tréneri z USA

Ilustračný obrázok k článku Vo Svite s basketbalom začínajú už tí najmenší. Trénovať ich budú aj Američania
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

Američania sú pre deti motiváciou a vzorom

„Našim cieľom je, aby sa raz mesačne deti stretávali s americkými hráčmi a trénermi, aby boli v kontakte s inou basketbalovou školou a aby mali možnosť výučby v angličtine. Je to pre nich obrovská motivácia, deti týchto hráčov vidia ako vzory. Keby som sa ja v ich veku stretla s americkým hráčom, tak je to splnenie môjho sna. Pretože či už dvadsať rokov dozadu alebo i dnes, Amerika je mekkou basketbalu a títo hráči majú úplne inú školu ako my v Európe,“ hovorí na margo tréningov s Američanmi trénerka BKM Svit Michaela Drobná.

Záujem rodičov o prípravku detí je skutočne veľký. Tie s tréningami ešte len začínajú, už však majú za sebou prvý skutočný zápas profesionálnych hráčov ako diváci, ktorý si deti skutočne užili. Drobci sa zatiaľ basketbalu ako takému v prípravke nevenujú, s jeho pravidlami a samotnou hrou sa budú zoznamovať postupne, približne dva roky. Dôležité nie je hneď z nich vychovať basketbalistov, ale získať ich pre tento šport, aby sa za tie dva roky nevzdali.

Basketbalu sa zatiaľ nevenujú, učia sa základy

„Ide o pomiešanú prípravku, kde najmladší má päť rokov, tí najstarší sú osem, deväť roční. Sú vo veku, kedy sa u nich musí rozvíjať rytmika, výučba atletiky. Teraz je ten optimálny vek a popri tom ich naučíme pracovať v kolektíve, pretože na basketbal je pre nich ešte veľmi skoro. Naučia sa základy, ktoré sú potrebné pre kolektívny šport a tým je zodpovednosť, čestnosť, práca, ktorú kolektívna hra neskôr vyžaduje,“ uvažuje Drobná.

Vďaka centru voľného času sú výdavky rodičov na basketbalovú prípravku svojich detí skutočne minimálne, predstavujú sumu 1,68 eur na mesiac. Trénuje sa vo Svite na základnej škole na Mierovej ulici, raz za mesiac sa tréning presunie do arény, kde sa špeciálne pre túto príležitosť vymenia basketbalové koše.

Vo Svite s basketbalom začínajú už tí najmenší. Trénovať ich budú Američania
38
Galéria
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM