Dominika Pacigová Iné športy

Vo Svite sa strieľalo: Mládež bojovala o titul majstra Slovenska v lukostreľbe

Starší, tradičný šport, ktorý v sebe skrýva trpezlivosť a silu prilákal pod Tatry najlepších strelcov zo Slovenska. Presná muška zohrávala veľkú rolu.

Ilustračný obrázok k článku Vo Svite sa strieľalo: Mládež bojovala o titul majstra Slovenska v lukostreľbe
Foto: Dominika Bodyová / Zdroj: Peter Kostka

Uplynulý víkend sa vo Svite stretli najlepší lukostrelci Slovenska, ktorí si zmerali sily na Majstrovstvách Slovenskej republiky mládeže v terčovej lukostreľbe. Cieľom tohto športového odvetvia je čo najpresnejšie strieľať z rôznych vzdialeností do terča a zásahmi získať čo najviac bodov. Slovenský šampionát mládeže zaznamenal rekordný počet lukostrelcov.

Dôležitá je hlava

Na príprave športového podujatia, ktoré sa konalo vo Svite prvýkrát, sa podieľalo množstvo ľudí. Šampionát sa tešil vysokej účasti. „V slovenskej lukostreleckej histórii nebolo na žiadnych majstrovstvách toľko detí ako je na našich. Pre nás je to veľké plus. Lokalita Svitu je krásna, Tatry majú svoje čaro. Som šťastný, že sme mohli takéto podujatie zorganizovať,“ skonštatoval predseda klubu LK Lukostreľba Svit Karel Havlíček.

Lukostrelci súťažili podľa veku v piatich kategóriách od najmenších chrobákov až po juniorov. Sily si mohli zmerať v troch divíziách. Prípravu na slovenský šampionát netreba podceniť. „Kondičná, psychická aj technická príprava robí veľa. Dôležitá je hlava a schopnosť ustáť stres. Príprava nie je len o krátkej príprave pred majstrovstvami, ale o celej sezóne,“ vysvetlil predseda slovenského lukostreleckého zväzu Vladimír Hurban.

Foto: Dominika Bodyová / Zdroj: Peter Kostka

Rekordný počet lukostrelcov

Záujem o tento šport je na Slovensku pomerne veľký. „Lukostreľba má dosť záujemcov. Pred deviatimi rokmi sme mali na Majstrovstvách Slovenska v terčovej lukostreľbe mládeže a dospelých 56 ľudí. Tento rok máme takmer o polovicu viac, a to súťaží len mládež,“ uviedol predseda slovenského lukostrelecké­ho zväzu.

Najlepší zo Slovenska bojovali vo veľkej konkurencii o prvenstvo. Darilo sa aj lukostrelcom spod Tatier. „Dal som svoj osobný rekord. So svojím výkonom som maximálne spokojný. Nečakal som, že to takto dopadne. Som milo prekvapený,“ prezradil Stanislav Baláž, ktorý trénuje za MŠK Kežmarok a dodal, že nastrieľal 557 bodov a umiestnil sa na prvom mieste v kategórii juniorov v streľbe holým lukom.

Lukostreľba Svit MSR 09/2017
12
Galéria
Foto: Dominika Bodyová / Zdroj: Peter Kostka

Úspešní aj v zahraničí

Lukostrelci dosahujú vo všeobecnosti skvelé výsledky aj za hranicami Slovenska. „Sme relatívne malá krajina, ale zaznamenávame úspechy aj v zahraničí. Za deväť rokov, počas ktorých som pracoval s reprezentáciou, dokázali vystrieľať miestenky na európske hry v Baku, olympijské hry v brazílskom Riu de Janeiro. Momentálne opäť súťažíme o miestenky na európske olympijské hry mládeže, ktoré sa budú konať v Argentíne,“ uzavrel Hurban.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM