Krimi

Vodič autobusu, ktorý havaroval pri Spišskom Štvrtku, nehodu prežil: Najťažšie prípady sú v popradskej nemocnici

Dopravná nehoda autobusu, ktorá sa dnes v skorých ranných hodinách stala pri zjazde z diaľnice D1 pri Spišskom Štvrtku, si napokon nevyžiadala tri obete, ako to bolo prezentované v doobedňajších hodinách, ale dve. Český vodič nehodu prežil.

Ilustračný obrázok k článku Vodič autobusu, ktorý havaroval pri Spišskom Štvrtku, nehodu prežil: Najťažšie prípady sú v popradskej nemocnici
Zdroj: Dnes24.sk

„V autobuse sa nachádzalo celkom 42 pasažierov, Záchranná zdravotná služba na mieste ošetrila 31 ľudí a tých aj rozviezla do troch okolitých nemocníc. Z toho 15 pasažierov šlo do Levoče, toho času je tam hospitalizovaných sedem pacientov, ďalších desať previezla do Spišskej Novej Vsi, ostalo tam sedem pacientov, šesť zranených bolo prevezených do Popradu, tí mali aj najťažšie zranenia,“ priblížil situáciu minister zdravotníctva Viliam Čislák. Po operácii je práve vodič autobusu, ktorý utrpel najvážnejšie zranenia, mal operovanú panvu, zlomeniny dolných končatín a mnohé rezné poranenia. Momentálne leží na jednotke intenzívnej starostlivosti a intenzívnej medicíny a je v umelom spánku.

Ďalší piati pacienti hospitalizovaní v popradskej nemocnici majú tiež mnohopočetné zranenia, traja čakajú na operáciu, dvaja budú nasledovať po nich. „Teraz sú v stabilizovanom stave, mimo ohrozenia života, ale to sa môže meniť, takže sú monitorovaní a čakajú ich ďalšie vyšetrenia,“ dodal minister. V popradskej nemocnici sú hospitalizovaní dvaja Slováci, dvaja Česi, jedna Maďarka a jeden Ukrajinec. Medzi zranenými sú aj dve deti, ktoré hospitalizovali na pozorovanie, jedno je v Spišskej Novej Vsi a ďalšie v Levoči. 

Na mieste nehody dnes ráno zasahovalo celkovo osem vozidiel Rýchlej zdravotnej služby, štyri s lekárom a štyri bez lekára, boli tam aj dve posádky samaritánov, ktorí sa postarali aj o nezranených pasažierov. Na mieste zasahovali i hasiči, ktorí taktiež pomáhali s prevozom zranených. „Najčastejšie mali pasažieri rezné poranenia, poranené hlavy, praskliny, prípadne zlomeniny horných a dolných končatín, odreniny a podobné zranenia, ktoré sú typické pri nehode autobusu,“ konkretizoval Čislák. 

Minister sa chystá navštíviť aj pacientov hospitalizovaných v ostatných dvoch nemocniciach. Prácu záchranných zložiek hodnotí veľmi dobre. „Ja si myslím, že akcia dopadla z pohľadu organizácie veľmi dobre, pretože prvé hlásenie bolo o 04.17 h a o 04.30 h bola na mieste už prvá posádka, pravdepodobne z Levoče. Myslím si, že tie cvičenia, ktoré sú pre prípady nehody s hromadným postihnutím osôb, sú namieste,“ zdôraznil minister, ktorý sa do Popradu presunul z Košíc.

Na miesto prišiel aj minister vnútra Robert Kaliňák. Príčinou nehody by na základe predbežných zistení mohlo byť podľa jeho slov neprispôsobenie jazdy stavu vozovky. Pri nehode zomreli dve ženy, jedna českej a jedna ukrajinskej národnosti. 

Foto: Regionálny štáb TV Markíza

Nehoda autobusu pri Spišskom Štvrtku
7
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM