Správy Komunálne voľby

Voľby vo Vysokých Tatrách majú svojskú atmosféru: Volí sa aj v turistickej výstroji

V Starom Smokovci volia občania aj v zaujímavých priestoroch, priamo vo výstavnej sieni Vily Flóra.

Ilustračný obrázok k článku Voľby vo Vysokých Tatrách majú svojskú atmosféru: Volí sa aj v turistickej výstroji
Zdroj: TASR/Adriána Hudecová

Vo Vysokých Tatrách v sobotu volia obyvatelia napríklad aj v historickej budove Vily Flóra v Starom Smokovci. Dôvodom je rekonštrukcia priestorov mestského úradu, kde v minulosti okrsok číslo 3. sídlil. Predseda volebného okrsku v Starom Smokovci Jozef Pavlík uviedol, že sa museli prispôsobiť menším priestorom, ktoré vo výstavnej sieni Tatranskej galérie aktuálne majú.

V turistickom vystrojení

„Myslím si, že to zatiaľ zvládame, ľudia chodia voliť priebežne už od rána, dá sa povedať, že odhadom už u nás bolo viac ako 60 ľudí,“ dodal Pavlík. Viacerí voliči prišli voliť v turistickom vystrojení, mnohí sa chystajú teplé a slnečné počasie využiť na prechádzky v prírode.

„Som domáci, takže idem mimo Tatier na turistiku, všade bude plno ľudí,“ uviedol Ivan Urbanovič. Tatranci, ktorí žijú v 15 mestských častiach, majú k dispozícii celkovo šesť volebných miestností. Vzdialenosť medzi okrskami v Tatranskej Kotline a vo Vyšných Hágoch, kde je volebná miestnosť v najvyššie položenej základnej škole na Slovensku, je pritom približne 25 kilometrov.

Primátor si odvolil

Svoj hlas v Starom Smokovci vhodil do urny ráno aj súčasný primátor Vysokých Tatier Ján Mokoš, ktorý v tejto funkcii pôsobil 20 rokov a tentoraz sa rozhodol nekandidovať.

„Myslím si, že z postu dochádzam v pravý čas, hoci občania i politické strany ma presviedčali, aby som ešte pokračoval, ale politického života už mám dosť. Sily by boli, ale myslím si, že prispel k tomuto rozhodnutiu aj môj vek a druhá vec, prečo končím, je celospoločenské nastavenie,“ zdôvodnil Mokoš, ktorý asi za najťažšie obdobie považuje kalamitu v roku 2004 a najväčší požiar v histórii Tatier o rok neskôr. Po zložení funkcie chce hlavne cestovať a nevylúčil aj návrat do lietadla, keďže je profesionálny pi­lot.

Zostaňte v obraze! Ďalšie správy z domova i zo sveta

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM