Monika Vengrínová Tlačové správy

Voľne pustené psy sú v Poprade utópiou: Dočkajú sa niekedy psíčkari parku pre svojich štvornohých miláčikov?

Je nevídané, aby v meste absentoval voľný výbeh pre psov. V Poprade je to však realitou. Spýtali sme sa preto súčasného poslanca a kandidáta do mestského zastupiteľstva Slavomíra Božoňa, ktorý zastupiteľstvu predložil návrh na zriadenie psieho parku, ako to u nás vlastne je.

Ilustračný obrázok k článku Voľne pustené psy sú v Poprade utópiou: Dočkajú sa niekedy psíčkari parku pre svojich štvornohých miláčikov?
Zdroj: Dnes24.sk

Kým inde môžu majitelia bez strachu a problémov nechať svojich psích priateľov vybehať, u nás bez vôdzky nemôžu ani na krok. V meste žije aktuálne 2973 psov, z toho zhruba do dvetisíc chlpáčov sa nachádza na Juhu. Je skutočne zriadenie psieho parku v Poprade takým veľkým problémom?

  • Ešte koncom leta vás oslovila majiteľka psa bývajúca na sídlisku Juh s myšlienkou vybudovania psieho parku. Aká bola vaša reakcia?

Táto myšlienka sa mi hneď od začiatku zapáčila, nakoľko v súčasnosti v meste Poprad neexistuje voľne prístupný park pre psov. Hneď som sa preto so slečnou, ktorá ma oslovila stretol a spoločne sme prešli vhodné lokality, kde by takýto park mohol v budúcnosti stáť.

  • Podarilo sa vám niečo vhodné nájsť?

Zamerali sme sa na lokality, ktoré by boli dostatočne vzdialené od bytoviek, aby takýto park nezhoršil kvalitu bývania v nich, ale zároveň dosť blízke na to, aby to majitelia psov nemali ďaleko. Ako jednu z možností sme vytipovali lokalitu pri nákupnom centre MAX z južnej strany, kde najbližší bytový dom je vzdialený približne dvesto metrov.

  • Tento návrh ste predložili mestskému zastupiteľstvu…

Pripravil som si materiály na mestské zastupiteľstvo, ktoré sa konalo 23.septembra a tento návrh som predniesol v rámci svojich interpelácii. Požadoval som, aby realizácia tohto psieho parku bola zahrnutá do rozpočtu na rok 2015.

  • Ako to nakoniec dopadlo?

K zriadeniu psieho parku s plochami pre venčenie, po zvážení viacerých dôvodov, mesto nepristúpilo. Jedným z uvedených dôvodov bol nedostatok finančných prostriedkov.

  • Naozaj je mesto na tom finančne tak zle?

Realizácia parku by stála, aj s výkupom pozemku o rozlohe cca 1500 metrov štvorcových, zhruba sto tisíc eur. Približne toľko stojí výstavba jedného parkoviska so šesťdesiatimi parkovacími miestami. Z pohľadu financií, keď zvážime, že by tento park využívalo do 2 tisíc majiteľov psov, sto tisíc eur nie je veľká suma, najmä, keď sa v tomto roku z rozpočtu mesta realizujú iné stavby v celkovej hodnote približne sedem miliónov eur. Mesto by rozhodne malo investovať aj do potrieb obyvateľov vlastniacich psov.

  • Aké výhody v zriadení takéhoto psieho parku vidíte?

Pozitívom by určite bolo utužovanie medziľudských vzťahov, a to nielen medzi psíčkarmi, menšia agresivita psov a zníženie pohybu psov na sídliskách a najmä detských ihriskách. A predsa aj majitelia psov sú obyvateľmi nášho mesta a zaslúžia si adekvátnu pozornosť.

www.slavomirbozon.sk

Voľne pustené psy sú v Poprade utópiou: Dočkajú sa niekedy psíčkari parku pre sv
10
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM