Peter Handzuš Rôzne

Vrtuľníková horúčka medzi modelármi - na PMD 2012 môžu vyhrať let vrtuľníkom

Spoločnosť AIR-TRANSPORT EUROPE, prevádzkovateľ staníc Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby na Slovensku, v spolupráci s firmou HTmodel, vyhlasujú modelársku súťaž „O najkrajší model vrtuľníka z flotily AIR - TRANSPORT EUROPE“.

Súťaž bude súčasťou Popradského modelárskeho dňa 2012, ktorý sa uskutoční v Poprade 9. júna 2012. V súťaži „O najkrajší model vrtuľníka z flotily AIR-TRANSPORT EUROPE“ budú ocenení autori troch najkrajších modelov. Hlavnú cenu, vyhliadkový let vrtuľníkom Eurocopter AS 355 N, odovzdá šéfpilot Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby AIR – TRANSPORT EUROPE, ktorý bude zároveň jedným z členov poroty. Ďalší porotcovia, skúsení modelári, budú hodnotiť okrem celkového dojmu aj vernosť a náročnosť prevedenia súťažných modelov.

Podľa organizátora Popradského modelárskeho dňa 2012 Jozefa Anďala bude let skutočným vrtuľníkom atraktívnou motiváciou pre mnohých modelárov zblízka i zďaleka. **" V každom z nás drieme kus chlapca snívajúceho o lietaní. Odmena pre víťaza v podobe vyhliadkového letu na palube vrtuľníka? Čo krajšie by mohlo potešiť dušu modelára! Som presvedčený, že na PMD uvidíme nádhernú a unikátnu kolekciu modelov vrtuľníkov ATE v špičkovej kvalite. Veľmi sa na to teším," **uzatvára Jozef Anďal.

V samotnej súťaži sa vyhlasuje jediná kategória – modely vrtuľníkov používaných spoločnosťou ATE, konkrétne typy Agusta A109K2, Eurocopter AS-355N, alebo Mi-8T v mierke 1/72. Súťaž je bez vekového obmedzenia. Detailné pravidlá súťaže ako aj obrazový materiál k jednotlivým strojom nájdu súťažiaci na stránkach ate.sk a lzs.ate.sk.

K modelu nie je potrebné doložiť stavebné podklady, ani stavebný návod k stavebnici. Modely budú hodnotené trojčlennou porotou zloženou z jedného zástupcu spoločnosti ATE a dvoch skúsených modelárov. Model môže celkovo získať 30 bodov jednotlivých oblastiach. 0–10 bodov za precíznosť a čistotu práce, 0–10 bodov za dodržanie vernosti predlohe a 0–10 bodov za celkový dojem. Časť precíznosť a čistota práce: Hodnotí sa to, či je model postavený bez viditeľných nedostatkov napríklad vo forme nedotmelených spojov, vytečeného lepidla, nekvalitného náteru, krivo prilepených súčiastok. Časť vernosť predlohe: Hodnotí sa presnosť detailov farebného náteru a imatrikulácie, presnosť spracovania povrchových detailov ako celku. Časť celkový dojem: Hodnotí sa celkový dojem z modelu, s prihliadnutím na zložitosť spracovania detailov, otvorenie dverí, krytov motora a prípadne aj umiestnenie modelu na vhodnú podložku s dotvorením najbližšieho okolia. Vyhodnotenie: Každý porotca sám individuálne ohodnotí každý model. Do hodnotiaceho listu napíše číslo 0–10 do každej časti hodnotenia. Zráta sa získaný počet bodov pre jednotlivé modely. Víťazom sa stane model s najvyšším dosiahnutým hodnotením. V prípade rovnosti bodov prebehne krátke spoločné hodnotenie, počas ktorého sa rozhodcovia hlasovaním dohodnú, ktorý z modelov je lepší.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM