Peter Handzuš Správy

Všetky cesty v Prešovskom kraji sú zjazdné. Výnimkou je úsek Štrba - Šuňava

Všetky cesty v Prešovskom kraji sú okrem úseku Štrba – Šuňava aktuálne zjazdné, cesta medzi týmito dvomi obcami cez Hŕbky je udržiavaná a takisto zjazdná.

Ilustračný obrázok k článku Všetky cesty v Prešovskom kraji sú zjazdné. Výnimkou je úsek Štrba - Šuňava
Zdroj: TASR

Ako pripomenul riaditeľ Správy a údržby ciest (SÚC) PSK pre oblasť Poprad Marián Barilla, cesta III. triedy medzi Štrbou a Šuňavou je neprejazdná od stredy (2.1.). Ostatné cesty v okresoch Poprad, Levoča a Kežmarok sú mokré a na viacerých úsekoch sa nachádza vrstva kašovitého a utlačeného snehu. Aktuálne je v teréne 20 sypačov. „Na mnohých miestach tiež fúka vietor, ktorý spôsobuje lokálne zafúkavanie častí vozoviek. V okrese Poprad sa to najviac týka oblasti Vysokých Tatier, úseku Štrbské Pleso – Podbanské,“ povedal s tým, že v Kežmarkom okrese je najhoršia situácia so zafúkavaním ciest medzi Veľkou Lomnicou a Starou Lesnou, Kežmarkom a Stráňami pod Tatrami, Kežmarkom a Malým Slavkovom a v okolí Lendaku a v úseku Podhorany – Vojňany.

V okrese Levoča podľa jeho slov zafúkava sneh cesty medzi Jánovcami a Levočou (Dravecký kopec) a úsek Brutovce – Olšavica. „Na horskom priechode Branisko vytrvale sneží, tam sa zas tvorí vrstva snehu, ktorú je potrebné vo zvýšenej miere prepluhovávať,“ do­dal.

Snehové jazyky a záveje sa tvoria aj v okolí Bardejova. „Je potrebné, aby boli vodiči ohľaduplní a prispôsobili jazdu stavu a povahe vozovky, nedá sa ísť rýchlo. Záveje sa robia na cestách III. triedy, napríklad pri Hervartove či Hertníku. Na hlavných ťahoch však nie. Vietor už ale nie je silný, ak zosilnie, bude to horšie,“ povedala pracovníčka bardejovského oblastného dispečingu.

V okolí Prešova a Sabinova sú vozovky po chemickom posype mokré, prípadne s kašovitou vrstvou snehu do dvoch centimetrov. „Sneh sme posťahovali, ale opäť začalo snežiť, no nemal by to byť problém, lebo teploty nie sú priveľmi nízke a soľ účinkuje,“ uviedol oblastný dispečer SCÚ PSK.

Pri Humennom cestári dočisťujú vozovky, v noci cestári vykonávali údržbu bez prerušenia. Sneženie sa ustálilo a počas dňa by sa mala situácia zlepšovať.

Bez komplikácií je aj zjazdnosť ciest v oblasti Starej Ľubovne a Vranova nad Topľou. V okrese Svidník naďalej mierne sneží a sypače sú vo výkone služby.

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM