Rôzne

Východniarky v gynekologických ambulanciách: Skúsení lekári prehovorili o ich problémoch!

Čo nežné pohlavie privádza k dverám gynekologickej ambulancie? O rôznych problémoch, ktoré trápia ženy v mestách východného Slovenska, nám porozprávali skúsení gynekológovia. A prezradili nám naozaj zaujímavé informácie.

Ilustračný obrázok k článku Východniarky v gynekologických ambulanciách: Skúsení lekári prehovorili o ich problémoch!
Zdroj: TASR

Gynekológ – pôrodník je nielen človek, ktorý má krásnu úlohu priviesť na svet nový život, ale aj človek, ktorého ženy navštevujú v prípade tých najintímnejších problémov. Aké problémy privádzajú ženy do gynekologických ambulancií? Zisťovali sme to u viacerých lekárov, ktorí ošetrujú ženy z východného Slovenska.

Ovulačná bolesť

Na bolestivú ovuláciu sa nesťažuje veľa žien, určite ich nie je viac ako 5 %. Ako uvádza známy košický gynekológ Erik Dosedla, väčšina žien pociťuje, keď majú ovuláciu, ale ako vyslovene bolestivú ju označuje minimum žien.

„Bolestivosť závisí od subjektívneho vnímania konkrétnym jedincom. Častejšie sa ovulačná bolesť vyskytuje u adolescentiek. Ovulačnej bolesti za normálnych okolností nemožno predísť. Možno ju utlmiť zastavením ovulácie, napríklad nasadením hormonálnej antikoncepcie, ktorej hlavným účinkom je blokáda ovulácie,“ uviedol.

Zápaly pošvy

Problémom sú podľa gynekológov aj zápaly pošvy. Podľa spiškonovoveského gynekológa Štefana Novysedláka sa prejavujú svrbením, pálením, poprípade výtokom.

„Môže to spôsobiť znížená imunita, no žena môže mať takéto problémy aj po návšteve bazéna poprípade môže byť nakazená pri pohlavnom styku. Liečbu určite netreba zanedbať. Tieto problémy sa liečia lokálne – tabletami,“ informuje.

Problém otehotnieť

Jednou z najčastejších vecí, s ktorými sa ženy obracajú na prešovskú gynekologičku Mariannu Horánsku, je aj problém s otehotnením. Aj s týmto sa však dá ženám pomôcť.

"Veda postupuje dopredu a máme dosť veľa možností, ako im pomôcť. Ide o to, že kedy s tým začať. Hovorí sa, že žena, ktorá žije pravidelným pohlavným životom a chce otehotnieť a v priebehu roka sa tak nestane, tak už by mala určite vyhľadať pomoc,“ povedala Horánska.

Poruchy menštruačného cyklu

Ženy do ambulancií prichádzajú aj ohľadom porúch, alebo nepravidelnosťou menštruačného cyklu. Ako hovorí popradský gynekológ Štefan Vojtaššák, s nepravidelným menštruačným cyklom, silnou menštruáciou, bolestivou menštruáciou alebo krvácaním mimo menštruácie sa stretáva veľmi často.

„Tieto stavy si vyžadujú podrobné gynekologické vyšetrenie a stanovenie presnej diagnózy. Len včasné zistené aj závažné ochorenia, ako napríklad rakovina, sa dajú úplne vyliečiť,“ dodal.

Mohlo by vás zaujímať aj 5 faktov o (ne)plodnosti, alebo čo sú to myómy maternice.

Čítajte tiež:

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM