Peter Handzuš Rôzne

Vynovená nemocnica v Levoči. Obnovou prešlo psychiatrické, urologické a RTG oddelenie

Vo Všeobecnej nemocnici s poliklinikou Levoča vo štvrtok slávnostne uviedli do prevádzky zrekonštruované priestory troch tunajších oddelení. Za viac než 700.000 eur sa tak obnovili priestory psychiatrického, rádiodiagnostického a urologického oddelenia i operačných sál.

Ilustračný obrázok k článku Vynovená nemocnica v Levoči. Obnovou prešlo psychiatrické, urologické a RTG oddelenie
Zdroj: TASR

Nová psychiatria pre spádovú oblasť

Podstatná časť rekonštrukčných prác sa začala v lete 2012 a s renováciou skončili v novembri minulého roka. „V psychiatrickom pavilóne boli vymenené podlahy, okná, elektrické rozvody, v rámci modernizácie sa vybudovala na každom poschodí nová jedáleň, sprchy, sociálne zariadenia a tiež sa zakúpil nový nábytok,“ vymenúva riaditeľ levočskej nemocnice Miroslav Jaška.

Toto oddelenie v dnešnej dobe zabezpečuje ústavnú i ambulantnú starostlivosť pre pacientov so širokým spektrom psychiatrických ochorení pre spádovú oblasť cca 320.000 ľudí.

„V súčasnosti máme 100 lôžok na troch poschodiach, ktoré sú rozdelené do piatich samostatných ošetrovacích jednotiek,“ doplnila primárka psychiatrického oddelenia Erika Gernáthová. Po renovácii oddelenie disponuje aj rehabilitačným blokom s telocvičňou.

1200 urologických operáciií ročne

Rekonštrukcia sa týkala aj urologického oddelenia, ktoré bolo presťahované a priestory zrenovovali pre potreby štyroch operačných sál. „V rámci modernizácie pribudli tri nadštandardné izby, nový archív zdravotných záznamov a rovnako sa obnovuje prístrojová technika," konkretizoval primár oddelenia Ladislav Haas.

Urologické oddelenie v Levoči je svojou pôsobnosťou nadregionálne a ošetruje pacientov z okresov Levoča, Spišská Nová Ves, Poprad, ale tiež Michalovce a Trebišov. Momentálne sa tu nachádza 35 lôžok, pričom ročne tu lekári vykonajú 1200 operácií vrátane náročných onkochirurgických výkonov.

Krátke čakacie doby na CT

Renováciou tiež prešli operačné sály chirurgického oddelenia, kde sa vykonala kompletná výmena elektrických rozvodov a okien. Zakúpili sa tiež nové operačné svetlá a stoly.

„Modernejšie, rýchlejšie a bezpečnejšie vyšetrenia čakajú pacientov aj na rádiodiagnostickom oddelení. Toto pracovisko prešlo minulý rok aj digitalizáciou, čiže analógový spôsob spracovania RTG obrazu bol nahradený digitálnym,“ dodal riaditeľ nemocnice.

Týmto došlo k skráteniu celého vyvolávacieho procesu, k zníženiu radiačnej záťaže pacientov a hlavne k zvýšeniu kvality RTG obrazu.

„Výnimočnosťou nášho oddelenia sú krátke čakacie doby na CT, ultrazvukové a mamografické vyšetrenie,“ upozornila primárka oddelenia Elena Loumová.

V renovácii pokračujú

Vzhľadom na zvyšujúce sa požiadavky pacientov a zdravotných poisťovní musí nemocnica podľa Jaška v obnove infraštruktúry a prístrojov pokračovať.

„Momentálne prebieha budovanie nového neurologického pavilónu, ale aj renovácia oddelenia anestézie a intenzívnej medicíny, či detského oddelenia,“ zdôraznil.

Podľa neho by do konca roka 2013 mohli prejsť väčšou či menšou obnovou všetky oddelenia nemocnice v Levoči, ktorá je členom skupiny Agel.

Vynovená nemocnica v Levoči
10
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM