Monika Vengrínová Rôzne

Vynovenú knižnicu na Západe by mali otvoriť začiatkom leta: Tešiť sa môžete na niekoľko noviniek

Rekonštrukcia Podtatranskej knižnice na sídlisku Západ mala byť ukončená do januára tohto roka. Z niekoľkých dôvodov sa však jej znovuotvorenie odložilo. S viacerými novinkami by svojich čitateľov mala privítať začiatkom leta.

Ilustračný obrázok k článku Vynovenú knižnicu na Západe by mali otvoriť začiatkom leta: Tešiť sa môžete na niekoľko noviniek
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

Budova knižnice slúži od roku 1975 ako obchodné centrum, preto jej stav už dávno nevyhovoval súčasným normám, požiadavkám a potrebám. Knižnica každoročne zápasila so zatekajúcou strechou a s obrovskými tepelnými stratami. „V roku 2009 sme v spolupráci s Regionálnou agentúrou Prešovského samosprávneho kraja podali žiadosť o nenávratný finančný príspevok zo štrukturálnych fondov Európskej únie pre programové obdobie 2007–2013. V roku 2010 bola žiadosť na projekt obnovy a nadstavby knižnice schválená vo výške 1,2 milióna eur s povinným spolufinancovaním Prešovského samosprávneho kraja,“ uviedla riaditeľka Podtatranskej knižnice v Poprade Anna Balejová.

Nová strecha, rekonštrukcia toaliet, podláh a stropu, nové vybavenie

Predmetom projektu rekonštrukcie je novostavba strechy, rekonštrukcia sociálnych zariadení, podláh a stropu, zmena prevádzky polotovarov pre potreby knižnice, nové elektrické a sieťové rozvody, svietidlá, vnútorné a technické vybavenie a tiež vybúranie priečok, čím knižnica získa otvorený priestor pre poskytovanie knižničných výpožičných služieb a spoločenskú a prednáškovú miestnosť, niektoré priečky sa naopak vybudujú.

Všetky úpravy mali byť dokončené do konca minulého roka a knižnica otvorená v januári tohto roka. Nakoľko sa však časový harmonogram stavebných prác posunul, do konca roka bola dokončená len stavba. „Následne prebiehal kolaudačný proces a oprava reklamovaných nedostatkov. Situáciu v knižnici skomplikoval aj zdĺhavý proces inštalácie RFID pracovnej stanice obsluhy, ktorá bude umožňovať vypožičiavanie a vracanie knižničných dokumentov pomocou softwaru, ktorý komunikuje s knižničným databázovým systémom. Nová výpočtová technika vrátane softvéru si vyžaduje prekonvertovať kompletný knižničný fond z jedného systému do druhého,“ informovala Veronika Fitzeková, hovorkyňa Prešovského samosprávneho kra­ja.

Pribudne samoobslužný systém

Aktuálne sa odstraňujú drobné stavebné nedostatky a nedostatky na vnútornom vybavení knižnice. Zároveň sa knihy, ktorých je v knižnici 147-tisíc, spracovávajú do moderného systému, ktorý urýchli proces vyhľadávania, správneho zaradenia kníh do regálov, vrátenie a požičanie viacerých kníh naraz, samotným používateľom knižnice zjednoduší a urýchli celý proces manipulácie s knihou a zároveň zabezpečí lepšiu ochranu knižničného fondu. „Jedná sa o systém, v ktorom pracujú predovšetkým vedecké a univerzitné knižnice, na Slovensku budeme zatiaľ jediná verejná knižnica, ktorá bude tento systém využívať. Verím preto, že tým vynahradíme našim používateľom čas, o ktorý sa predĺžilo otvorenie knižnice,“ dúfa jej riaditeľka.

Vynovená knižnica bude mať okrem moderného systému i novú techniku, pričom samozrejmosťou už bude prístup na internet pre používateľov knižnice a WIFI pripojenie v študovni. Pribudne nový samoobslužný systém, ktorý umožní čitateľom samostatné vrátenie a požičanie kníh.

Otvorenie sa predpokladá pre letnými prázdninami

Knižnica bude mať centrálny vchod, celý priestor bude otvorený. Od jedného výpožičného pultu tak budú mať čitatelia prístup ku všetkým druhom literatúry, či už beletrie, náučnej alebo detskej, ďalej do študovne, čitárne a na internet. Čitateli sa samozrejme môžu tešiť na krajšie, modernejšie a príjemnejšie prostredie. „Ak všetko dobre pôjde, predpokladáme, že knižnicu opäť otvoríme začiatkom leta pred prázdninami,“ dodala Fitzeková.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM