Správy Samospráva

Vyskúšali sme nový park v Poprade: Priestor pre mladých aj seniorov

Mesto Poprad v spolupráci s občianskym združením Rozvíjame naše mestá odovzdalo verejnosti do užívania revitalizovaný verejný priestor na sídlisku Juh III za Základnou školou Jarná.

Ilustračný obrázok k článku Vyskúšali sme nový park v Poprade: Priestor pre mladých aj seniorov
Foto: Mesto Poprad / Zdroj: Mesto Poprad

Vo štvrtok 30. júla bol po rekonštrukcii slávnostne otvorený verejný priestor v Poprade na sídlisku Juh III. Okrem prvkov pre malé aj väčšie deti ponúka vnútroblok za ZŠ Jarná viacero športovísk a osobitný priestor prispôsobený potrebám seniorov. Ideou projektu bolo vytvoriť miesto, kde sa budú stretávať generácie.

Vedúca mestského odboru výstavby Kristína Horáková uviedla, že projekt stál 271-tisíc eur. Na detské prvky v hodnote 77-tisíc eur prispelo OZ Rozvíjame naše mestá, ktoré združuje prevádzkovateľov hazardu v Poprade a za ktorým stojí Asociácia zábavy a hier.

Staré zastaralé ihrisko bolo odstránené a na ploche vznikli tri nové zóny: detské ihrisko, senior park a multifunkčná športová plocha. K tomu sa pridali parkové úpravy, lavičky, osvetlenie, odpadkové koše. Inštalovaný bol aj kamerový systém pripojený na pult Mestskej polície. Nehrozí tak, že by sa park stal útočiskom asociálov.

Vyskúšali sme za vás

Vstupujeme do vnútrobloku vo veselej zostave. Stará mama sem s nami prišla „vyvenčiť“ svojich dvoch vnukov – Marek bude mať 4 roky a Alan 12. My máme za úlohu sledovať, ako si návštevu parku užijú. Každý člen našej skupiny má diametrálne odlišné záujmy, ale aj predstavu o tom, čo je „cool“. Napriek tomu po takmer dvoch hodinách odchádzajú všetci spokojní a plakalo sa iba raz. Starká bola dojatá, keď jej Alan predviedol svoje basketbalové umenie. To už ale trochu predbiehame.

Zóna je rozdelená na tri časti. V zóne s detským ihriskom sú prvky a zostavy určené pre deti od 3 do 14 rokov. Horná časť je prispôsobená potrebám seniorov, v tretej zóne si na multi-športovom ihrisku môžete zahrať minifutbal, volejbal, basketbal alebo si len tak „pinkať“ loptičku o stenu tenisovou raketou. V aktuálnych horúčavách potešia aj oddychové altánky, v ktorých nájdete vytúžený tieň alebo miesto na oddych po športových výkonoch.

Ideme na to

Malý Marek je na nezastavenie. Veže, laná, rebríky, schody, hojdačky, šmýkačky a lezecké prvky sú presne to, čo potrebuje. Keby sme sem prišli na 8 a pol hodiny, tak sa bez problémov „prebaví“. Navyše v parku stretol nových kamarátov, s ktorými sa navzájom pretekajú, prekrikujú a objavujú celkom nový svet.

So začínajúcim puberťákom je to ale o trochu zložitejšie. Prežíva sklamanie, keď zistí, že si tenis zahrá len s vlastnou raketou. Tá ostala doma aj s loptičkami, ale túto chybu už Alan viac nespraví.

Už keď to vyzerá, že to tu celé len ofrfle a požiada o zrušenie rodinného pravidla o zákaze mobilov, objaví basketbalovú loptu. Nedrží ju v ruke prvýkrát a starkú hneď ohúri niekoľkými podarenými trikmi.

Jej pozornosť je ale trochu roztrúsená. Zaujala ju zóna určená pre seniorov, konkrétne balansová činka. Spolu s pochôdznou plošinou a preťahovacím zábradlím tvorí mini-senior-posilňovňu, kde sa nikto hanbiť nemusí. Starká, ktorá by si vstupné do naozajstného fitka určite nikdy nekúpila, cíti príležitosť vyhovieť žiadostiam lekárov a rodiny, aby sa viac hýbala. Teší sa aj z toho, že jej cvičebný stroj predviedol vnuk Alan.

Ten sa neskôr pridal k Marekovi a viedol dobrodružné výpravy rytierov, ktorí sa snažili obsadiť hradnú vežu. Pri dobrej zábave plynie čas rýchlo, a tak je odchod sprevádzaný aj smútkom. Škoda, že už treba ísť! V tejto zostave tu ale určite nie sú naposledy.

V Poprade otvorili nové multifunkčné ihrisko
17
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM