Monika Vengrínová Rôzne

Vysoké Tatry očami študentov: Hľadajú sa najlepšie poviedky a eseje viažuce sa k našim veľhorám

Rok 2015 je rokom Vysokých Tatier. Pripomíname si viacero významných okrúhlych výročí, na čo chcú Tatranci upozorniť aj mladých ľudí. Tí majú v rámci literárnej súťaže možnosť napísať poviedku alebo esej z prostredia našich veľhôr. Najlepšie práce skončia v publikácii známeho fotografa.

Ilustračný obrázok k článku Vysoké Tatry očami študentov: Hľadajú sa najlepšie poviedky a eseje viažuce sa k našim veľhorám
Zdroj: TASR

„Rok 2015 je rokom významných okrúhlych jubileí Vysokých Tatier. Pred 450 rokmi sa uskutočnil prvý opísaný výlet do horského prostredia Vysokých Tatier, pred 400 rokmi zase prvý opísaný výstup na tatranský štít. Sú tu aj ďalšie výročia, čo nás inšpirovalo k tomu, že sme v spolupráci s OOCR Vysoké Tatry – Podhorie pripravili projekt „Rok Tatier“. Pozornosť mladých ľudí chceme pritiahnuť aj prostredníctvom literárnej súťaže. K propozíciám sme načrtli aj niekoľko tém a námetov, pričom spracovanie viacerých umožňuje aj kritický pohľad,“ vysvetlila riaditeľka Združenia cestovného ruchu Vysoké Tatry Lucia Dubielová.

Súťaž vypísala Oblastná organizácia cestovného ruchu Vysoké Tatry – Podhorie v spolupráci so Združením cestovného ruchu Vysoké Tatry, a to pre študentov slovenských stredných škôl. V žánroch poviedka a esej majú študenti možnosť pretaviť svoje vnímanie našich veľhôr do literárnej podoby. V kategórii esej je cieľom zistiť pohľad študentov na prírodu a jej ochranu a v kategórii poviedka nájsť a ponúknuť vzťah k našim horám a dianiu v nich.

Výsledkom práce tých najlepších budú nielen vecné ceny či víkendový pobyt, ale aj zaradenie najlepších prác do pripravovanej publikácie známeho fotografa Milana Kapustu „Čierno-biele Tatry“, ktorej prezentácia sa uskutoční v rámci Svetového dňa cestovného ruchu na konci septembra. Uzávierka súťaže je 15. mája 2015. Potom bude nasledovať práca odbornej poroty, v ktorej sú zastúpení viacerí odborníci z oblasti literárnej vedy a publicistiky. Viac informácií získate na stránke tatry.sk

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM