Kultúra

Vysoké Tatry oceňovali: Pocty sa dostalo záchranárovi, podnikateľovi a pozdrav sa posielal i do neba

Traja muži, ktorí pre Vysoké Tatry i pre ľudí v nich mnoho spravili a mnoho znamenajú, boli ocenení v rámci odovzdávania výročných cien mesta. Stalo sa tak presne v deň 68.výročia vzniku tatranskej samosprávy spojením osád do jednotného celku.

Ilustračný obrázok k článku Vysoké Tatry oceňovali: Pocty sa dostalo záchranárovi, podnikateľovi a pozdrav sa posielal i do neba
Zdroj: Dnes24.sk

„Som rád, že opäť po roku, kedy si pripomíname vznik mesta Vysoké Tatry, môžeme vyjadriť úctu voči ľuďom, ktorí medzi nami žijú a pracujú a ich snaženie takýmto spôsobom aj morálne oceniť,“ povedal Ján Mokoš, primátor mesta Vysoké Tatry.

Záchranár musí ísť aj vtedy, keď sa mu nechce

On už nemusel, aj napriek tomu ešte dlhé roky chodil po horách a pomáhal iným. Okrem toho sa venoval svojej láske fotografovaniu a pritom sa pričinil o propagáciu Vysokých Tatier. Cenu za celoživotné dielo si z rúk primátora mesta prevzal Ladislav Janiga. „Chcem sa poďakovať všetkým, ktorí sa pričinili, aby som toto ocenenie dostal, je to pre mňa povzbudzujúci moment a znamenie, že by som mal pokračovať v tom, čo robím, aj keď roky nikto neoklame,“ povedal krátko po prevzatí ceny laureát.

Hudobné i tenisové stálice vďaka nemu opäť objavili Vysoké Tatry

Cena roka je plne v kompetencii primátora mesta, ktorý sa ju tento rok rozhodol udeliť podnikateľovi Petrovi Simčákovi z Tatranskej Lomnice. V rámci koncertov, ktoré zorganizoval, sem zavítali Lenka Filipová, Pavol Hammel, súrodenci Babjakovci, Fragile a Richard Müller, Vašo Patejdl, či Adriana Kučerová a Filip Tůma, ale i mnohí ďalší.

Obdobne hviezdnu plejádu môžeme vymenovať aj pri zmienke športového bonbónika – Tenisových Tatier, ktoré si nenechajú každoročne ujsť Maroš Vajda, Miloš Mečíř, Karol Kučera, Dominik Hrbatý či Braňo Stankovič, či z tých mladších daviscupoví reprezentanti Martin Kližan, Lukáš Lacko, Norbert Gomboš a iní. „Mojou víziou vždy bolo, aby sa kultúra dostala aj k našim ľuďom, ktorí žijú v Tatrách, a pokiaľ sa to dalo zvládnuť, snažili sme sa nejaké tie lístky aj rozdať a osobne pozvať ľudí na koncerty. Vďaka však patrí všetkým, ktorí mi pomáhali, pretože bez nich by sa mi to nepodarilo,“ vyznal sa z pocitov Simčák.

Opäť sa posielal i pozdrav do neba

Vždy je lepšie, keď sa človeku za jeho prácu dostane zadosťučinenia ešte počas jeho života. Okolnosti však niekedy zamiešajú karty, a tak do Športovej siene slávy mesta Vysoké Tatry sme uviedli znova jednu osobnosť in memoriam. Peter Šperka zahynul tam, kde bol najradšej, a to v horách. „Človek nikdy nesmie stratiť rešpekt v horách, musí ich poznať a vedieť, čo dokážu a musí sa podľa toho aj chovať,“ uviedol v jednom z mnohých rozhovorov, ktoré s ním novinári urobili. Hoci sú udalosti skoro spred dvoch rokov pre jeho rodinu i priateľov dodnes nepochopiteľné, priliehavým citátom sa im všetkým prihovára v medailóne venovanom Šperkovi horal a chatár Viktor Beránek: „Nebuďme smutní za mužmi, ktorí zahynuli pri výkone svojho hobby, pretože oni boli šťastní až do poslednej chvíle svojho života.“

Slávnostným večerom prítomných sprevádzal slovenský herec a recitátor Jozef Šimonovič a o hudobné dotvorenie atmosféry sa postaralo sláčikové kvarteto Iuvenalis Quartet z Košíc, ktoré vzniklo ako súčasť orchestra Musica Iuvenalis už v roku 1964. Počas svojej viac ako 50-ročnej histórie získalo toto komorné teleso veľa festivalových úspechov na Slovensku i v zahraničí. Zaspievala aj sólistka Opery Štátneho divadla v Košiciach Lucia Knoteková.

text + foto: Ingrid Janigová

V Tatrách sa udeľovali výročné ceny: Pocty sa dostalo trom mužom
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM