Pavol Krupka Kultúra

Výstava Márie Baranovej v múzeu: Ľudia a architektúra podtatranského regiónu

Predčasne zosnulá popradská fotografka Mária Baranová bola dlhoročnou pracovníčkou Podtatranského múzea. Popri fotografovaní všetkých jeho aktivít a muzeálnych exponátov zachytávala tiež podtatranskú prírodu či zákutia a život podtatranských miest a

Fotografka Mária Baranová (†52) pracovala s fotografickým objektívom vždy profesionálne, či fotila v ateliéri, alebo v teréne. Hodiny zatvorená vo fotokomore vyvolávala všetky čiernobiele filmy a sama zhotovovala čiernobiele fotografie všetkých veľkostí.

Mala mimoriadne výtvarné a estetické cítenie, dar vidieť svet okolo seba umeleckým pohľadom. Plne túto schopnosť využívala aj pri fotografovaní podtatranskej prírody alebo zákutí a života podtatranských miest a obcí. Jej veľkoplošné, tónované fotografie sú umiestnené v stálych expozíciách a boli súčasťou početných výstav múzea. Nájdeme ich aj v mnohých publikáciách, brožúrach, monografiách, diplomových prácach a novinách.

Aktuálna výstava fotografií Márie Baranovej vo vestibule Podtatranského múzea prezentuje ľudí a architektúru podtatranského regiónu v druhej polovici minulého storočia. Múzeum ju venovalo nedožitým 60. narodeninám autorky a uctilo si tak aj jej viac ako tridsaťročné pôsobenie v tejto kultúrnej inštitúcii.

Poprad24/muze­umpp.sk

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM