Martin Sýkora Samospráva

Výstavba križovatky oficiálne začala: Stavebníci majú na jej dokončenie 100 dní

V Poprade začala vo štvrtok 21.9.2017 odovzdaním staveniska zhotoviteľovi stavba kruhovej križovatky štátnej cesty č. III/3080 Slovenského odboja – Hraničná.

Ilustračný obrázok k článku Výstavba križovatky oficiálne začala: Stavebníci majú na jej dokončenie 100 dní
Foto: Peter Handzuš

Na Vianoce hotovo?

Na kľúčovú investíciu vyčlenilo mesto 250-tisíc eur, sumou 300-tisíc eur prispel Prešovský samosprávny kraj. Ide pritom o strategický dopravný bod, ktorým podľa sčítania dopravy Slovenskej správy ciest z roku 2015 prejde denne viac ako 10-tisíc automobilov. Pôvodná križovatka bola vzhľadom na intenzitu dopravy, výjazd z obchodného centra a frekventovaný peší ťah k autobusovej i vlakovej stanici, častým miestom dopravných nehôd, dokonca aj s tragickými následkami.

„Je to jedna z väčších investícií, pri ktorých sme združili prostriedky so samosprávou. Ak sa zvýšia prostriedky, tie by sme použili na celkovú opravu 1,2 km dlhého úseku cesty II/534 priamo v intraviláne mesta Poprad – od cesty I. triedy po diaľnicu. V súčinnosti s Integrovaným regionálnym operačným programom budeme potom pokračovať v rekonštrukcii 5 km úseku cesty II/534 z Popradu do Starého Smokovca,“ uviedol predseda Prešovského samosprávneho kraja Peter Chudík.

Vo verejnej obchodnej súťaži bol úspešným uchádzačom zhotoviteľ SLOV-VIA,.s.r.o., ktorý stavbu zrealizuje za 344 646,29 eur. Predpokladaný termín realizácie je 100 dní. Zmluva so zhotoviteľom bola podpísaná dňa 23. júna 2017. Samotné stavebné povolenie na realizáciu stavby nadobudlo právoplatnosť až 21.septembra 2017 z dôvodu, že do konania sa prihlásilo Združenie domových samospráv z Bratislavy a museli uplynúť nevyhnutné termíny odvolacieho konania.

Výstavby okružnej križovatky pri obchodnom centre Billa v Poprade
11
Galéria
Foto: Peter Handzuš

Trpezlivosť a tolerancia

Už 18.septembra bola križovatka úplne uzatvorená z dôvodu rekonštrukcie vodovodu a kanalizácie, ktorá je súčasťou prestavby križovatky na okružnú ako samostatná stavba. Uzávierka bola vyznačená dočasným dopravným značením, ktoré bude platiť aj v čase stavby samotného objektu okružnej križovatky. Obchádzka uzavretej križovatky je možná po Karpatskej ulici, ktorá je počas uzávierky križovatky zobojsmernená a zároveň je na nej zakázané státie a zastavovanie vozidiel.

„Vzhľadom na očakávanú hustotu premávky na obchádzkovej trase samospráva žiada vodičov o zvýšenú pozornosť a vzájomnú toleranciu,“ skonštatoval komunikačný manažér popradskej radnice Marián Galajda. „Okresný dopravný inšpektorát počas úplnej uzávierky križovatky ulíc Slovenského odboja a Hraničná v meste Poprad z dôvodu výstavby okružnej križovatky bude v úseku obchádzkovej trasy vykonávať dohľad nad bezpečnosťou a plynulosťou cestnej premávky,“ uviedol riaditeľ ODI OR PZ v Poprade Štefan Takáč.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM