Martin Sýkora Rôzne

Z berlínskeho pivovaru do popradského parku: Krásny príbeh storočného objektu

Pri Tatranskej galérii v Železničnom parku pribudol objekt, ktorý už na prvý pohľad púta pozornosť. Málokto vie, že približne rovnako starý ako budova galérie.

Ilustračný obrázok k článku Z berlínskeho pivovaru do popradského parku: Krásny príbeh storočného objektu
Zdroj: Dnes24.sk

Po 105 rokoch skončil v popradskom parku

Zaujímavý rozmerný objekt priťahuje pozornosť okoloidúcich. Výmenník tepla si pamätá dve svetové vojny, prežil komunizmus a možno prežije aj kapitalizmus.

„Pred 6 rokmi prišiel jeden z majiteľov popradského Tatrakonu za mnou do Tatranskej galérie s tým, že po renovácii im ostali staré výmenníky tepla, ktoré pravdepodobne skončia v zberných surovinách,“ začala opisovať príbeh historického skvostu riaditeľka Tatranskej galérie (TG) Anna Ondrušeková.

Ľuďom, ktorí s výmenníkom pracovali v minulom storočí, slúži ku cti, že dochovali všetky dokumenty. Začalo sa pátranie po histórii objektu. Zachoval sa aj rodný list zariadenia. Podľa neho bol výmenník vyrobený v roku 1913 v Berlíne pre nemecký pivovar. Odtiaľ putoval do Topoľčian, tiež do pivovaru. Do popradskej fabriky prišiel až v roku 1967. „Ja som to prijala, hoci nám to dosť dlho na nádvorí robilo problém. Manipulácia s objektom si vyžadovala ťažké mechanizmy. Teraz prišiel čas, kedy sa nám naskytla možnosť popasovať sa s tým – našli sme aj umelca,“ dodala riaditeľka TG.

Storočný výmenník 2017
3
Galéria
Foto: Anna Ondrušeková

Artefakt dostane spoločnosť

V popradskej fabrike mali 3 kotle – dva venovali galérii. „Jeden sme využili ako plastiku, s druhým uvidíme, čo urobíme. Tretí je ešte stále funkčný,“ objasnila Ondrušeková, ktorá obdivuje majstrovstvo vtedajších majstrov. „Je to krásna remeselná a čistá práca. Nie je tam jeden zvar, všetko je to nitované. Technika zo začiatku 20. storočia prekvapila, je to nádherne zvládnuté aj esteticky. My sme to len trošku upravili, aby sme to mohli osadiť do parku ako artefakt. Chceme ho ešte nasvietiť,“ dodala galerijná riaditeľka.

Autorom zásahov je Igor Mosný za spolupráce Anny Ondrušekovej. Objekt je umiestnený v parku pred galériou, ktorá by rada park skrášlila ďalšími dvomi objektami.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM