Peter Handzuš Kultúra

Poznáme najlepšie regionálne školské časopisy: Úroveň išla opäť hore

Už po 9. krát sa v Podtatranskej knižnici rozhodovalo o najlepších školských časopisoch v dvoch kategóriách - časopisy základných a stredných škôl.

Ilustračný obrázok k článku Poznáme najlepšie regionálne školské časopisy: Úroveň išla opäť hore
Foto: Martin Sýkora

V tomto školskom roku bolo prihlásených 10 školských časopisov – 5 zo základných škôl a 5 zo stredných škôl, čo je o 6 menej oproti minulému ročníku, ktorý bol veľmi silný. Podtatranská knižnica v Poprade (PK) poverila trojčlennú porotu, ktorá rozhodla o víťazoch. Porotu tvorili Katarína Plavčanová, Simona Ivančáková a Martin Sýkora z Poprad24.

„Medzi časopismi zo základných škôl vidieť väčšie rozdiely ako medzi tými stredoškolskými. Pozitívom je, že redaktori na nich pracujú a vidieť progres. Žiaci sa snažia do jednotlivých čísel vkladať aj svoju vlastnú výtvarnú tvorbu, ktorá časopis osviežila. Vo viacerých prípadoch je však potrebné popracovať na grafickej stránke a viac sa pohrať aj pri výbere fotografií,“ hodnotila Simona Ivančáková, redaktorka Tlačovej agentúry Slovenskej republiky (TASR).

Najlepší školský časopis 06/2017
3
Galéria
Foto: Martin Sýkora

Porota po svojom hodnotení rozhodla o tom, že najlepším časopisom základných škôl je Fišeráčik, druhým najlepším je Školské očko ZŠ Mierová zo Svitu a na treťom mieste sa umiestnili Komeňáčík ZŠ Komenského zo Svitu a Školník žiakov zo Spišskej Belej. Stredoškolské časopisy ovládol nováčik – Life In The Academy z dielne Life Academy, hneď za nimi skončili Stretnutia kežmarských gymnazistov a na treťom mieste skončil Fonendoskop popradských zdravotníkov.

„Úroveň stredoškolských časopisov bola v tomto roku na vysokej úrovni, pričom periodiká Life in the Academy a Stretnutia by sa dali nazvať takmer profesionálnymi. Jednotlivé redakcie kladú dôraz na grafiku a výber fotografií, rovnako aj na titulné strany, ktoré čitateľov zaujmú už hneď na prvý pohľad,“ dodala Ivančáková.

Budúci rok PK zorganizuje jubilejný 10. ročník tejto súťaže. „Som veľmi rada, že vydávajú časopisy. Každý rok sa zlepšujú. Sme regionálna knižnica a našou úlohou je zhromažďovať všetko,čo v našom regióne vychádza. Školské časopisy poskytujú pohľad na život školy a mnohé aj zo života svojej obce alebo mesta,“ konštatovala Anna Ottová bibliografička z PK..

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM