Od Vás

Z Nového Targu do Trstenej na bicykli: Nová cyklotrasa na vlastnej koži

Krásne výhľady, altánky – odpočívadlá každých 3-5 km, jasná orientácia, občerstvenie, voda z prameňa, nové mosty, lávky,...

Ilustračný obrázok k článku Z Nového Targu do Trstenej na bicykli: Nová cyklotrasa na vlastnej koži
Zdroj: Dnes24.sk

Chodník len pre cyklistov, hladký, nový asfalt, šírka 2 – 4 metre, celková šírka chodníka 4 metre, mierne stúpania a klesania – celkové prevýšenie do 270 hm. Celková dĺžka skoro 40 km, tam a späť teda necelých 80 km.

Toto nie je pozvánka na cyklocesty do Rakúska, Talianska, Holandska či Maďarska ale, „Historicko – kultúrna cesta okolo Tatier”. Tento strašný Eurofondový názov skrýva to, o čom sme všetci doteraz len snívali. Je to to, čo si predstavujeme, keď sa „zabíjame“ a tlačíme na cyklochodníku do Svitu, to čo možno trochu ochutnať zo Spišskej Belej do Tatranskej Kotliny – Cyklocesta około Tatier. Vraj tento nový chodník stál 860 000 eur. Super. Ďakujeme všetkým, čo dostali tento nápad (Euroregión Tatry v roku 2004) a aj ho realizovali. Je to perfektné, výborné, len tak ďalej.

Tento novootvorený „okolotatranský cyklozázrak” začína v Nowym Targu (v Novom Targu) a končí v Trstenej. Je vybudovaný na trase starej železnice z Rakúsko-Uhorska (vybudovanej v rokoch 1899 – 1902) a spájala Galíciu a horné Uhry. Bola spojkou na budovanú Košicko – Bohuminskú železnicu.

Cyklochodník začína v Novom Targu (580 m/m) za Hotelom Dworek Skalny (z hlavnej cesty od nadjazdu v smere na Zakopané – prvá odbočka vpravo). Parkovať sa dá aj tu. Je to súkromný pozemok, ale keď vyskúšate pri svojom návrate vynikajúcu poľskú kuchyňu (alebo „jedno s čapicou” na spláchnutie prachu), určite nikto nebude mať nič proti tomu, že parkujete. Hneď za plotom Dworku Skalnego sadáme na biky, vľavo poza predajňu Opel, cez železničný prejazd (treba zísť z biku – pozor na vlak!), ďalej cez les v smere na Ludźmierz a Czarny Dunajec.

W Rogożniku (5 km), hneď vedľa cykolochodníka je samoobsluha a reštaurácia (otvorené od 10,00 hod) – ranná kávička – dá sa platiť eurami. Na 10 km je benzínka ARGE, kde sa dá tiež dokúpiť voda, Ďalej šlapeme na Poczerwene. Počas celej cesty prechádzame otvorenou novotargskou kotlinou cez polia a lúky – mimo obcí. Po pravej ruke je vidieť Babiu horu (najvyšší kopec) a z ľavej strany žmurká predhorie poľských Tatier.

Na poľsko – slovenskú hranicu prechádzame chránenou oblasťou NATURA 2000. Po ceste okrem bicyklistov stretávame aj športovcov – bežkárov na kolieskových bežkách (olympijskú víťazku Justynu Kowalczyk, ktorá tu tiež trénuje, sme žiaľ nevideli). Chodník je ideálny, viem si prestaviť aj tréning in-linistov.

Na Suchú Horu (najvyšší bod 770 m/m) na hranicu, je z Nowego Targu 24 km, prevýšenie 200 metrov – úplná pohodička. Čas čistej jazdy ok. 1 – 1,30 hodinky na horských bicykloch. To zvládne každý, aj vyšportovanej­šie decká.

Slovensko-poľskú hranicu pripomína iba hraničný kameň vedľa chodníka (kdeže colníkov „zlaté časy“ sú?) a zastrešené odpočívadlo s lavičkami. Teraz sa treba rozhodnúť, či sa vraciame dolu do Nowego Targu, alebo pokračujeme na druhú stranu dolu, do Trstenej (600 m/m), čo je ďalších ok. 14 km. Treba si porátať či dnes „dáme“ len tých ok. 50 km, alebo rekordných (hlavne pre decká) ok. 80 km

My sme sa rozhodli isť ďalej (čo už keď už sme tu a je to nové) pozvoľna z kopca, sa spúšťame na starú železničnú stanicu Liesek. Ja osobne obdivujem prácu starých inžinierov a stavbárov spred 120 rokov. Zvlnená horská krajina s niekoľkými mostami (akosi sa aj vtedy dalo – za tri roky, – bágre, nákladiaky a žeriavy nemali…)

Krásne výhľady a fotogenická krajina. Po pravej strane nás prekvapí kaplnka, lúka s upravenou plochou s drevenými krížmi, štýlové drevené stojany pre bicykle, prameň s vodou, a aj „00“ servis (spomienka na pobyt na dedine u babky). Po chvíľke zdržania ideme ďalej cyklochodníkom, popod hlavnú cestu vchádzame do Trstenej. Po ceste stretávame aj koliesko-korčuliarov (akísi boli zmordovaní – žeby kopec?).

V samotnom meste vedie cyklochodník poza domy, po ľavom brehu rieky Oravica. Dochádzame na križovatku Chyžné, Suchá hora. Tu cyklochodník končí. Čistý čas jazdy z Nowego Targu presne 2 hodinky plus prestávky, 39 km na tachometri. Tak, ako je zvykom na Slovensku, občerstvenie zabezpečené (jedna krčma a jedna reštaurácia, jeden penzión). My sme si (reštika cez križovatku) medzi seba podelili pizzu, a bezlepkové cestoviny – dalo sa (ale zároveň sa tešíme na fajnovú poľskú kuchyňu v Dworku).

Cestu naspäť na hranicu sme pojali expedične, v pohode, prestávky na pitie, v altánku keksík, zasa voda. Hore na hranici cítime niektorí zadok, niektorí aj predok (tretia hodina v sedle), takže „break“ a ďalší keksík a voda. Z hraničného prechodu na Nowy Targ je to dolu z kopca, krajina ubieha, trochu treba točiť, ale zadarmo to nie je. Čistý čas jazdy z Trstenej 1h 50 min. K autu prichádzame už bez vody, s vidinou odloženia bicykla. Náš 13-ročný športovec dal svoj životný cyklorekord – 78 km.

W Dworku Skalnym, na záhradke, objednávame Losos na salacie, Žurek (národná poľská polievka) a exkluzívnu jahňacinku. V rámci „rehabilitácie po výkone“ po ceste do Popradu absolvujeme saunu v Termach w Bialke Tatrzanskej (najlepšia sauna široko-ďaleko za super cenu – dá sa vojsť bokom mimo bazénov). Mladý je žiaľ mladý (sauna od 18 r.) a musí na bazén. Komu by sa nechcelo do sauny, tak je možnosť sa ísť za lacný peniaz kúpať do novootvoreného aquaparku „Gorący potok“ w Szaflarach (info v Dworku – 7 km od Targu v smere na Zakopane) – dobre by bolo si pre tento prípad vziať z domu plavky a uterák.

Suma: Nový cyklochodník Nowy Targ – Trstená a späť, je výborný ako pre športovcov, tak aj pre rodinné výlety. Keď si niekto chce vyskúšať „ako to je v civilizovaných cyklokrajinách“, tak to je to. Má to tu „ tylko przez górkę“ – jak gadają górali. Veľmi sa teším, že sa bude chodník rozširovať a takto za X rokov sa zvezieme „okolo Tatier“ len po cyklochodníku.

P.S.: Chlapi, športovci! Trhy v Novom Targu zrazu získali úplne novú dimenziu! Umožnime našim polovičkám si ich užiť … a my ostatní … .

Text a foto: Peter Frank

Text je súčasťou rubriky Od Vás a nie je redakčným obsahom.

Nový cyklistický chodník
19
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM