Eliška Šándorová Správy

Z Tatier na Sibír a späť na bicykli. Kto prekoná famózny výkon obyvateľov Svitu?

Veľká športová výzva pre milovníkov cyklistiky i chôdze pokračuje tretím ročníkom súťaže. Obháji Svit minuloročné prvenstvo, alebo bude tentoraz bodovať susedný Poprad?

Ilustračný obrázok k článku Z Tatier na Sibír a späť na bicykli. Kto prekoná famózny výkon obyvateľov Svitu?
Zdroj: TASR

Májová cesta do práce bude pre mnohých Tatrancov nielen pohybovo zdravá, ale aj šetrná k prírode a v neposlednom rade aj k ich peňaženkám. Do celonárodnej kampane Do práce na bicykli 2016 sa opäť prihlásili aj Poprad, susedný Svit a mesto Vysoké Tatry.

Pešo aj na korčuliach

,,Do súťaže sa môže zapojiť každý, kto bude v máji do práce cestovať na bicykli, pešo, na kolobežke, korčuliach alebo verejnou osobnou dopravou. Teda každý, kto sa rozhodne nevyužiť v máji na cestu do práce auto,“ uviedol Peter Klučka, národný cyklokoordinátor z Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR.

Dvoj až štvorčlenné tímy zamestnancov z firiem, organizácií a spoločností sa môžu do súťaže zaregistrovať do 24. apríla 2016 na internetovej stránke dopracenabicy­kli.eu.

Z Tatier na Sibír?

Víťazom 2. ročníka v kategórii samosprávy, ktorému sa podarilo najazdiť najviac kilometrov v prepočte na počet obyvateľov, bol Svit s približne 7 600 obyvateľmi.

Súťažiaci zo Svitu najazdili vyše 9-tisíc kilometrov, tým zároveň ušetrili až 2 317 kg CO2. Ak by sme to premenili na cestu okolo sveta, dobicyklovali by to až do druhého najväčšieho mesta na Sibíri – Omska. Keďže od Svitu je vzdialené vyše 4 400 kilometrov, pedálovať by museli aj späť!

Pre porovnanie, Popradčania najazdili do práce 2 431 kilometrov. Na otočku by sa tak dostali „iba“ do španielskej Barcelony. Súťažiaci z Vysokých Tatier najazdili v súčte 530 kilometrov.

Poštár Jakub motivuje

Tvárou tohtoročnej kampane je herec a režisér Juraj Nvota, známy okrem iného ako poštár Jakub, jazdiaci na bicykli vo filme Dušana Hanáka „Ružové sny“. „Verím, že stále viac ľudí čoskoro objaví ten radostný pocit slobody a nezávislosti,“ odkazuje 62-ročný umelec všetkým, ktorí v máji vyskúšajú presadnúť na bicykel.

Súťaž podporuje využitie bicyklov na pravidelné dochádzanie do práce už niekoľko rokov. V minulom roku sa kampane zapojilo 2870 súťažiacich v 916-tich tímoch z celkovo 55-tich slovenských miest.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM