Správy

V 1. polroku bolo v kežmarskej nemocnici vyše 300 operácií: Vykonali aj raritný zákrok

Naposledy riešili aj akútny chirurgický zásah pre ťažkosti s dýchaním. Covid-19 bolo u pacientky sekundárny, no zákrok musel prebiehať v sprísnenom režime.

Ilustračný obrázok k článku V 1. polroku bolo v kežmarskej nemocnici vyše 300 operácií: Vykonali aj raritný zákrok
Zdroj: pixabay.com

V kežmarskej nemocnici vykonali v prvom polroku viac ako 300 operácií. K najčastejším zákrokom vykonávaným na centrálnych operačných sálach patria chirurgické, ortopedické a otorinolaryngo­logické operácie.

Uviedol to primár oddelenia jednodňovej zdravotnej starostlivosti Martin Novotný s tým, že časť výkonov vykonávajú aj gynekológovia v rámci svojej špecializácie.

Jeden z ojedinelých

„Na našom oddelení realizujeme širokú škálu vykonávaných operačných zákrokov. Jedným z ojedinelých je laparoskopicky operovaný pupočný pruh. Ide o stredne ťažký operačný výkon miniinvazívnou laparoskopickou technikou, ktorá sa v blízkom okolí nášho regiónu vykonávala len zriedkavo. Prvýkrát sme ho u nás zrealizoval v máji,“ priblížil Novotný.

Okrem jednodňovej zdravotnej starostlivosti a ambulancií chirurgovia vykonávajú aj konziliárne operačné výkony a vyšetrenia v rámci nemocnice, kde je pri väčších a zložitejších operáciách potrebný ich zásah.

„Úzko spolupracujeme najmä s kolegami z gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia, ako aj oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny či interného oddelenia. Tam sme naposledy riešili akútny chirurgický zásah pre ťažkosti s dýchaním. Napriek tomu, že ochorenie Covid-19 bolo u pacientky len sekundárne, museli sme k situácii pristupovať s dodržiavaním všetkých epidemiologických štandardov,“ dodáva primár.

ilustračné foto

Ďalšie zaujímavosti zo siete Dnes24:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM