Peter Handzuš Kultúra

Začal sa Medzinárodný festival horských filmov. Premietať sa bude do nedele

Slávnostným otvorením sa v stredu pod Tatrami začal 21. ročník Medzinárodného festivalu horských filmov, ktorý potrvá až do nedele 13. októbra. Diváci budú môcť v Poprade vidieť celkovo 15 filmových blokov.

Ilustračný obrázok k článku Začal sa Medzinárodný festival horských filmov. Premietať sa bude do nedele
Zdroj: Dnes24.sk

Do filmovej súťaže sa prihlásilo 102 snímok z 20 krajín sveta, pričom predvýberová porota vybrala 56 filmov z 18 krajín sveta. Riaditeľka festivalu Mária Hámorová informovala, že súčasťou festivalu boli aj dva premiérové filmy.

„Prvým bola snímka od Pavla Barabáša Stopy na hrebeni, ktorá je o zimnom prechode tatranského hrebeňa Michala Sabovčíka a Adama Kadlečíka, druhý premiérový film bol od Sylvie Galajda Posúvanie hraníc, ktorý mapuje začiatky leteckého záchranárstva,“ objasnila Hámorová. Slovensko má pritom najväčšie zastúpenie v súťaži, dohromady sa predstaví deväť domácich filmov. V Poprade však diváci uvidia aj snímky z exotických krajín ako napr. Brazília, Irán či Maroko.

Nechýbajú sprievodné podujatia

Porotu, ktorá ohodnotí tie najlepšie, tento rok tvoria filmár a fotograf Wojtek Kukczka z Poľska, filmár a horolezec Pavol Pekarčík zo Slovenska a dokumentarista Štěpán Rusnák z Českej republiky. „Pripravené sú aj sprievodné podujatia ako napríklad výstava fotografií Ivana Bohuša ml. Tatry, ako ich vidí on, v hale MsÚ, fotosúťaž s názvom Hory v nás, výstava organickej sochárky Silvie Krupinskej Plesá a fragmenty v Groteska Café, chýbať nebude už tradične Slovenský pohár v športovom lezení ani besedy s hosťami, ktorými sú tento rok horolezec Alex Txikon zo Španielska, horolezec, fotograf a kameraman Radek Jaroš z Českej republiky a náš domáci známy horolezec Peter Hámor,“ vymenovala Hámorová.

Premietať sa bude na viacerých miestach

Hlavné premietanie súťažných blokov bude počas celého festivalu na Mestskom úrade v Poprade, niektoré filmové bloky sa budú premietať v tamojšom Dome kultúry, v Kine Iskra v Kežmarku a organizátori pripravujú aj premietanie pre školy, a to vo štvrtok a piatok (10. a 11. 10.) v troch vysielacích časoch.

„Počas festivalu sa bude premietať vo filmových blokoch vždy o 9., 12., 15., 18. a 21. hodine, pričom večerné premietanie bude spojené s besedami hostí. Záver festivalu, ktorý bude v nedeľu 13. októbra o 17.00 hodine na MsÚ v Poprade, bude zároveň slávnostným vyhlásením výsledkov filmovej súťaže, po ňom bude nasledovať premietanie víťazných filmov,“ upozornila Hámorová. Reprízy filmových blokov budú vždy v doobedňajších hodinách.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM